Hlavní obsah

Zemanova cesta do Moskvy dělí vládu, ČSSD chce přehlasovat lidovce a babišovce

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Jako chytrá horákyně se zachovala ve středu před půlnocí Sobotkova vláda při rozhodování o proplacení 660 tisíc korun na květnovou dvoudenní pracovní cestu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy. Ministři kvůli nedostatku informací o prezidentově programu rozhodování přerušili do příštího týdne, dokdy má šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) po konzultacích s Hradem zajistit víc podrobností.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Podle informací Práva ale jde ve skutečnosti o účast ministrů a hru o čas, neboť členové vlády dobře vědí, že podrobnější informace k cestě příští týden nebudou.

Moskva by měla poslat jasné obrysy oslav 70. výročí konce války až v prvním květnovém týdnu, což už avizoval jak Zaorálek, tak šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soc. dem. ministři, kteří cestu nechtějí blokovat, spoléhají na to, že příští týden při plné účasti svých členů získají navrch.

Nejhlasitější kritici Jurečka a Pelikán

Odpůrci cesty si zase od odkladu hlasování slibují, že se podaří Miloši Zemanovi rozmluvit jeho případnou účast na slavnostní vojenské přehlídce 9. května. Ta hlavně lidovcům a také ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (za ANO) leží v žaludku.

Ačkoli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už ve středu po jednání s prezidentem oznámil, že ministři soc. dem. nebudou blokovat Zemanovu cestu a ruku pro proplacení nákladů zvednou, při nočním jednání byli kvůli absencím v menšině.

Podle informací Práva na jednání vlády chyběli ministři vnitra Milan Chovanec, průmyslu a obchodu Jan Mládek a Jiří Dienstbier. I při jejich přítomnosti by ale soc. dem. chyběl jeden hlas. O něj se bude hrát příští týden. ČSSD má osm ministrů, ANO šest a lidovci tři.

Vzhledem k tomu, že Babišovi ministři v tomto směru nemají žádný befel pro hlasování, zastánci cesty prý mohou spoléhat třeba na ministra obrany Martina Stropnického.

Ten má údajně s cestou vnitřní problém, ale na druhou stranu se cítí být podřízen prezidentovi coby vrchnímu veliteli ozbrojených sil. Na stranu k soc. dem. by se prý mohla připojit třeba i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Babiš se příští týden jednání vlády neúčastní kvůli své cestě do USA.

„Mohu za soc. dem. ministry potvrdit, že nebudou cestu blokovat,“ zopakoval premiér na noční tiskové konferenci ve Strakově akademii a dodal: „Nechceme, aby došlo k tomuto poměrně vážnému konfliktu mezi ústavními institucemi.“ Sobotka připomněl, že v minulosti se podobné situace vždy podařilo vyřešit, a proto by byl rád, kdyby tomu tak bylo i v tomto případě.

„Všechny nás zajímal program,“ poznamenal šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek s tím, že vláda má ještě dostatek času na schválení. Právě lidovci veřejně dali najevo, že pokud by se měl Zeman účastnit vojenské přehlídky, ruku pro cestu nezvednou, nebo budou dokonce proti.

Navzdory svým veřejným prohlášením ale podle zdrojů Práva nikdo z lidoveckých ministrů při středečním jednání vlády nenavrhl přesunout projednání prezidentovy cesty z části vládního programu „bez rozpravy“ do jiné, kde se s diskusí počítá. O všech bodech programu zařazených v části bez rozpravy přitom hlasují ministři najednou jedním zvednutím ruky.

Pouze ministr zemědělství Marian Jurečka dal hlasitě najevo svou nelibost s cestou a tvrdil, že ji nelze podpořit.

Bělobrádek už dřív řekl, že spor vládu neohrožuje, neboť nejde o téma zahrnuté do koaliční smlouvy.

Sobotka: Neschválení cesty by byla ostuda

O přeřazení do části s rozpravou požádal ministr Pelikán, který se řadí k odpůrcům Zemanovy účasti na vojenské přehlídce. Nezabrala prý Sobotkova snaha přidat ke schválení jakési doprovodné usnesení. Premiér podle informací Práva připustil, že výhrady k cestě mohou existovat, ale její neschválení by podle něj bylo ostudou. Kvůli rozporu bylo projednávání cesty ještě v průběhu středy přerušeno zhruba na dvacet minut, kdy se separátně sešli předsedové koaličních stran Sobotka, Babiš a Bělobrádek s ministry Stropnickým a Zaorálkem. Výsledkem pak bylo přerušení do příštího týdne.

O možné ostudě hovořil premiér ve čtvrtek také při sněmovních ústních interpelacích. „Nevzpomínám si, že by se někdy stalo, že by vláda prezidentovi znemožnila konat cestu,“ prohlásil. Podle něj jde o mimořádný nástroj. „A toto není ta situace, kdy by ho vláda měla použít,“ dodal premiér s připomenutím, že navíc jde o prezidenta voleného občany.

Na obhajobu prezidentovy cesty Sobotka uvedl, že Zeman nejede do Moskvy na nějaký summit či jednání, které by narušovalo postoj Česka k Ukrajině. Jede uctít památku 150 tisíc vojáků Rudé armády padlých při osvobozování Československa.

„Neměnné stanovisko“

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru reagoval: „Stanovisko prezidenta republiky je neměnné: 9. května v Moskvě uctí památku padlých při osvobozování ČSR. Počítáme se všemi variantami vývoje.“

Podle Kmoníčka není jasné, zda přehlídka bude součástí mezinárodních či národních oslav a jak na ni budou rozesílány pozvánky. Je podle něj možné, že si státníci budou moct vybrat z několika akcí, které navštíví.

„Jakým způsobem, co bude v Moskvě 9. května a jak to bude interpretováno, bude do velké míry závislé na okamžitém stavu ukrajinské krize, který se mění každých deset dnů,“ řekl včera Kmoníček.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda schválí Zemanovu cestu do Moskvy

Kritici prezidenta, jimž vadí plánovaná účast Miloše Zemana na slavnostní vojenské přehlídce v Moskvě k 70. výročí konce druhé světové války, podle všeho...

O konfliktního Zemana strany nestojí

V minulosti se mnohé parlamentní strany mohly přetrhnout, aby prezident Miloš Zeman přijal pozvání na jejich sjezdy či sněmy. Letos je vše jinak – prezident...

Výběr článků

Načítám