Hlavní obsah

Vláda přerušila projednávání Zemanovy cesty do Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí vlády o cestě prezidenta Miloše Zemana na oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě ani po téměř pěti hodinách jednání nepadlo. Kabinet by měl v jednání pokračovat na příštím zasedání. Na něm má ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) předložit podrobnější informace o programu cesty.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Požádali jsme pana ministra zahraničí, aby v komunikaci ministerstva zahraničí a kanceláře prezidenta republiky zjistil aktuální podrobnosti, které se budou týkat celého programu," uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka vláda zatím nedostala oficiální informace o programu prezidentovy návštěvy v Moskvě, která se má uskutečnit od 8. do 10. května. "Já myslím, že je ještě dostatek času na schválení této cesty," poznamenal šéf KDU-ČSL.

Pokud by vláda prezidentovu cestu neschválila, musel by ji zaplatit z vlastních prostředků. Náklady na ni byly vyčísleny na více než 600 tisíc korun bez započítání dopravy armádním speciálem.

Lidovci už předem hrozili, že ji nepodpoří, bude-li v prezidentově programu účast na vojenské přehlídce. Ta nepřipadá jako vhodný způsob uctění památky vojáků padlých při osvobozování Československa ani šéfovi hnutí ANO a vicepremiérovi Andreji Babišovi. Naopak Sobotka ještě před schůzí vlády prohlásil, že ministři za ČSSD Zemanovu cestu do Moskvy blokovat nebudou.

Kromě některých členů vlády Zemanovu plánovanou cestu hlasitě kritizuje i pravicová opozice. Prezident na ní ale trvá. Svou neúčast na moskevských oslavách konce druhé světové války v Evropě by prý považoval za urážku 150 tisíc sovětských vojáků, kteří při osvobozování Československa padli.

Reklama

Výběr článků

Načítám