Hlavní obsah

Babiš: Kalousek lže jako Goebbels. Je to zoufalství, kontruje exministr financí

Novinky, val, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš se ohradil proti nařčením prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který říká, že daňové zvýhodnění biopaliv je tunelem na státní rozpočet. Podle Babiše se Kalousek řídí heslem Stokrát opakovaná lež se stává skutečností, které podle něj zastával i nacistický propagandista Joseph Goebbels. Exministr financí Kalousek úder vrátil a tvrdí, že Babišova slova jsou zoufalými výkřiky, protože nemá argumenty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš ve středu na jednání Sněmovny

Článek

Kalousek dlouhodobě kritizuje zákon o zvýhodnění biopaliv, kterým by se měla ve středu zabývat Sněmovna. Podle šéfa poslanců TOP 09 se jedná o tunel na státní rozpočet ve výši devíti miliard za pět let. Z toho pět miliard půjde podle Kalouska do Agrofertu, firmě ministra financí Andreje Babiše.

„Pět miliard ve prospěch Agrofertu vyplývá z toho, že jeho firmy se podílejí zhruba padesátiprocentním podílem na výrobě a distribuci biopaliv. Přeneseně tak každý z nás přispěje Babišovým firmám ročně zhruba pětistovkou,“ řekl nedávno Právu Kalousek. [celá zpráva]

Kalousek lže, tvrdí Babiš

Podle Babiše ale Kalousek lže. „Stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Tím se řídil Goebbels a teď se tím řídí Kalousek. Kalousek je demagogický lhář,“ napsal ve středu Babiš Právu.

„Preol, firma Agrofertu, jako výrobce nedostává žádné dotace, sleva na spotřební dani je určena pro dopravce a distributory a pro konečné zákazníky, to znamená občany, kteří tankují na čerpacích stanicích biopaliva,“ upřesnil.

„Chápu, že pravda je panu ministrovi nepříjemná, to ale neznamená, že to není pravda. Nemá argumenty, tak se uchyluje k zoufalým urážkám. Budu říkat pravdu dál, a těšit se na další zoufalé výkřiky,“ řekl Právu Kalousek.

Novelu zákona o spotřebních daních začala projednávat Sněmovna ve středu odpoledne. Ještě před tím její schválení podpořil ministr zemědělství Marian Jurečka, který na tiskové konferenci řekl, že se Česko v rámci EU před lety zavázalo k navýšení podílu biopaliv v pohonných hmotách, a pokud závazek nenaplní, bude mu hrozit pokuta.

Reklama

Výběr článků

Načítám