Hlavní obsah

Ústavní soud se postavil proti zpětným exekucím na majetek manželů

Právo, Petr Kozelka

Při velké změně v občanském právu přede dvěma lety se dostalo do zákona ustanovení, které umožňovalo exekutorům zpětně u zahájených řízení zabavovat majetek i manželovi či manželce dlužníka, ačkoli v okamžiku zahájení exekuce tehdejší předpisy nic takového neumožňovaly. Proti tomu se postavil Ústavní soud (ÚS), který část zákona umožňující zpětnou exekuci majetku manželů zrušil s tím, že jde o nepřípustný zpětný zásah do práva.

Soudce Musil o zrušení části zákona o exekucíchVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„O pravou zpětnou účinnost – retroaktivitu – právní normy jde tehdy, jestliže se novým právním předpisem má řídit vznik právního vztahu a nároků účastníků z tohoto vztahu také v případě, kdy právní vztah nebo nároky z něj vyplývající vznikly před účinností nového právního předpisu. Zákaz pravé retroaktivity vyplývá z principu demokratického právního státu,“ vysvětlila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

ÚS se spornou normou zabýval na základě podnětu Okresního soudu v Karviné. Na stůl jednoho z místních soudců se tam dostal případ manželů, kteří protestovali proti tomu, že exekutor se sápal na naspořené peníze manželky dlužníka v penzijním fondu. Žena namítala, že v okamžiku zahájení exekuce exekutor na peníze nemohl a nikdo nemohl tušit, že ze dne na den mu zákonodárce tuto možnost dá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Omezená působnost

„Dopad našeho nálezu bude mít omezenou působnost, zrušení tohoto ustanovení se promítne jen do exekučních řízení, která byla zahájena před lednem 2013 a která ještě nebyla skončena. Nedotkne se jiných typů exekučních řízení nebo těch, která už byly třeba skončena,“ upozornil soudce zpravodaj Jan Musil.

„Pro jasnost je třeba konstatovat, že paralelně před ÚS probíhá pod jiným případem řízení o zrušení právní normy, kde je napadeno ono kritické ustanovení, které rozšířilo možnost postihovat majetek manžela, který není dlužníkem. Pokud by v tomto řízení došlo k podobnému výsledku, toto ustanovení bude mít mnohem větší dopad,“ dal ale naději lidem v exekuci Musil.

Napadené ustanovení, které vstoupilo v platnost od 1. ledna 2014, zpětně umožňovalo sáhnout i na majetek manželka či manželky dlužníka v řízeních zahájených od 1. ledna 2013. Musil kritizoval i text zákona, který je nesrozumitelný. „Pochybuji o tom, že když si to přejde jakýkoli občan, pochopí, o co vlastně jde. Novela byla přijata klopotným způsobem,“ dodal Musil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám