Hlavní obsah

Sněmovna schválila novelu, která ochraňuje lesní školky

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Lesní školky, které jsou alternativou k dětským skupinám a mateřským školám, už se nemusí bát o svůj osud. Poslanci ve středu v závěrečném čtení schválili novelu, která pro ně mění povinnou registraci v dobrovolnou, což právě lesní školky uchrání před dodržováním přísných pravidel, jež by tato zařízení jen obtížně splňovala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předkladatel novely zákona o dětské skupině Jiří Mihola (KDU-ČSL)

Článek

Lesní školky by stejně jako další tzv. dětské skupiny měly podle loni přijatého zákona o dětské skupině dodržovat přísná hygienická a další pravidla. Vzhledem k povaze těchto zařízení by to ale pro ně mohlo být likvidační.

Poslanci se proto loni při schvalování zákona o dětských skupinách dohodli, že nechají projít zákon jako celek a v nejbližší době připraví novelu, která lesní školky a podobná zařízení ochrání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Norma zavádí pro alternativní formy předškolní péče dobrovolnou registraci. Platí, že registrovaná zařízení budou moci uplatňovat daňová zvýhodnění, ta ostatní nikoli.

Jde do Senátu a k prezidentovi

„Přijetím této novely umožníme další existenci lesním mateřským školkám, dětským klubům a dalším předškolním alternativním zařízením a také odstraníme obavy mládežnických organizací, které se cítily být návrhem zákona o dětské skupině ohroženy,“ řekl ve středu předkladatel novely Jiří Mihola (KDU-ČSL).

Novelu naopak zkritizoval poslanec ODS Adolf Beznoska, podle kterého se tímto vytrácí původní záměr zákona dát pouze rámec dětským skupinám, aby z nich byla alternativa k mateřským školám. „Dneska se snažíme z dětských skupin udělat takové béčkové mateřské školky,“ řekl.

Novela nyní směřuje do Senátu, a pokud ji horní komora schválí, dostane ji k posouzení prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám