Hlavní obsah

Ať si jde do ČEPRA sednout i Kalousek, odmítá Babiš zneužívání střetu zájmů

Právo, kab
Aktualizováno

ČSSD si v úterý pozvala na jednání svého klubu ministra financí Andreje Babiše (ANO). Měl jí vysvětlit svou pozici při projednávání zákona o daňovém zvýhodnění biopaliv a návrhu na převod správy podniků se státní účastí z ministerstva financí na ministerstvo průmyslu. Poslanci se obávají střetu zájmů v případě ministra financí Babiše a jeho vlastnictví Agrofertu. Kvůli obavám z rozpadu koalice však sociální demokraté ani lidovci od Babiše žádný ústupek nechtějí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš odmítá, že by jakýmkoliv způsobem svůj střet zájmů zneužíval. "Je jednoznačně vidět, že odběr biopaliv ČEPRO z mé firmy poklesl od té doby, co jsem ministr," prohlásil Babiš po jednání. "Jestli mi někdo vyčítá, že jsem investoval dvě miliardy korun do firmy na zpracování řepky olejky a zaměstnal stovky lidí, tak to je absurdní tahle debata," dodal.

"Je to transparentní, mám čistý stůl, není co skrývat, není problém, aby si do ČEPRA šel sednout i pan Kalousek," dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Návrh zákona, aby státní podniky kontrolovala jiná ministerstva, než to jeho, však nadále odmítá.

ČSSD zákon podpoří

Ačkoliv Babiš podle informací Práva na řadu otázek poslancům sociální demokracie neodpověděl, ČSSD nakonec zákon o biopalivech podpoří a propustí ho do druhého čtení.

„Návrh o biopalivech jsme diskutovali velmi detailně. Závěr je ten, že by bylo vhodné propustit tento zákon do druhého čtení s tím, že druhé čtení by proběhlo až poté, co bude dokončen notifikační proces Evropské komise,“ prohlásil šéf klubu ČSSD Roman Sklenák.

 Ani lidovci nepůjdou proti Babišovi

Proti Babišovi se nepostaví zřejmě ani lidovci. „Odkážu na tiskovou konferenci, kterou bude mít zítra ministr zemědělství,“ řekl vicepremiér za KDU-ČSL Pavel Bělobrádek s tím, že lidovci zaujímají ve věci jasný postoj. „Nebude to žádná superbomba, nebude to žádné velké překvapení,“ dodal.

Daňové zvýhodnění vysokoprocentních a čistých biopaliv mělo skončit letos v červnu. Vláda však schválila novelu zákona o spotřebních daních, která toto zvýhodnění prodloužila do roku 2020. Hlavní myšlenkou zákona je snížit emise z pohonných hmot a zajistit podíl energie v dopravě z obnovitelných zdrojů.

Podniky zůstanou pod financemi

Vládní koalice zřejmě nepodpoří návrh TOP 09, aby se správa podniků se státní účastí převedla z ministerstva financí na ministerstvo průmyslu. „Já myslím, že debata je bezpředmětná. Ministr financí to odmítá. Takže je to jasné,“ řekl Bělobrádek. „Nepřeji si rozpad koalice, takže to beru velmi vážně,“ dodal.

Na otázku, zda není Babiš ve střetu zájmů, když jako ministr financí kontroluje ČEPRO, kam jeho firma Agrofert dodává biopaliva, Bělobrádek uvedl: „Řekněte mi, v čem by nebyl střet zájmů. To je velmi obtížné.“

Domnívá se, že ostatní rezorty mohou mít částečnou kontrolu nad státními podniky, když do jejich dozorčích rad dosadí odborníky. „Je to řešení. A jedno z řešení je i to, aby svého zástupce měla v dozorčích radách i opozice. Ale ANO to odmítlo. Myslím, že je to otázka, kterou se budeme vážně zabývat,“ dodal Bělobrádek.

Převádět chce i ČSSD

Pro převedení státních a polostátních firem z ministerstva financí na ministerstvo průmyslu je i ČSSD. „Tuto změnu bychom mohli provést až po dohodě s koaličními partnery a taková dohoda není. Ministr financí náš názor nesdílí, jeho vůlí je zachovat současný stav,“ prohlásil Sklenák.

Z diskuse ale prý vyplynulo, že by mohl být dílčí posun, že by v dozorčích radách zasedali odborníci z různých politických stran – i opozičních.

Kalousek: Pět miliard pro Babiše

Debatu o střetu zájmů šéfa hnutí ANO rozproudila ve Sněmovně opozice. Exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že schválením zákona o spotřebních daních a prodloužením daňového zvýhodnění biopaliv do roku 2020 přihraje Sněmovna Babišově Agrofertu pět miliard korun.

Babiš toto tvrzení odmítá, tvrdí, že Agrofert získá asi 70 miliónů korun, sleva na dani bude výhodná pro přepravce a dopravní podniky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám