Hlavní obsah

Americký velvyslanec má dveře na Hrad zavřené, řekl Zeman

Americký velvyslanec Andrew Schapiro má dveře na Hrad zavřené, řekl prezident Miloš Zeman serveru Parlamentní listy. Schapiro nedávno kritizoval Zemana kvůli jeho chystané květnové cestě do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro

Článek

"Nedovedu si představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. A nenechám si mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem," řekl serveru Zeman.

Z prezidentů zemí Evropské unie dorazí do Moskvy kromě Zemana podle ruských médií už jen nejvyšší představitelé Kypru a Řecka. Zemanovu účast na oslavách kritizují politici některých koaličních stran i pravicové opozice. Vláda ale zřejmě jeho cestu do Moskvy schválí, jak Právo v sobotu informovalo, navrhuje jí to ministerstvo zahraničí. [celá zpráva]

Většina západních politiků bojkotuje ruské oslavy

Moskevské oslavy se rozhodla bojkotovat řada západních politiků. Protestují tak proti ruské anexi ukrajinského Krymu a podpoře, kterou Moskva poskytuje proruským separatistům v konfliktu na východě Ukrajiny. Německá kancléřka Angela Merkelová do Moskvy přiletí až 10. května, den po hlavních oslavách. Velkou pozornost věnují média také očekávané návštěvě severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Zeman již dříve prohlásil, že jeho cesta do Ruska bude "výrazem vděčnosti za to, že v této zemi nemusíme mluvit německy". Do Ruska jede proto, aby vyjádřil úctu padlým 150 000 sovětským vojákům, řekl prezident rozhlasové stanici Frekvence 1.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda schválí Zemanovu cestu do Moskvy

Kritici prezidenta, jimž vadí plánovaná účast Miloše Zemana na slavnostní vojenské přehlídce v Moskvě k 70. výročí konce druhé světové války, podle všeho...

Výběr článků

Načítám