Hlavní obsah

Stíhání za dárky se Nečasová nezbaví ani doplacením daně

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalé šéfce kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) a jeho současné ženě Janě Nečasové (dříve Nagyové) nepomůže od stíhání za krácení daně z luxusních dárků za milióny ani případné doplacení této daně.

Foto: Novinky

Jana Nečasová a manželem Petrem

Článek

Zákon sice v některých případech takové „vykoupení“ umožňuje, ale nepřekročitelnou podmínkou pro osvobození je krok k nápravě učiněný dobrovolně.

A právě v tom je háček. Více než 700 tisíc korun, které podle žalobců Nečasová na daních dluží, by totiž bývala musela zaplatit ještě předtím, než bylo zahájeno její stíhání.

Nevyváženost přístupu

„Zákon sice institut účinné lítosti a následný zánik trestní odpovědnosti u trestného činu krácení daně připouští, ale pachatel musí škodlivý následek svého jednání napravit dobrovolně. Po zahájení stíhání už je ale pod tlakem možného trestu a o dobrovolnosti se tak nemůže v takovém případě jednat,“ řekl Právu advokát Jaroslav Ortman.

S tím souhlasí i šéf unie obhájců a vlivný pražský právník Tomáš Sokol. Komentáře k příslušnému institutu totiž podle něj stanoví, že o dobrovolném doplacení daně se dá mluvit pouze do chvíle, kdy se pachatel reálně dozví o možném trestním postihu za své jednání.

Zákon sice podle něj připouští i benevolentnější nastavení účinné lítosti, kdy je možné daně či jiné poplatky odvést až do okamžiku vynesení případného prvoinstančního rozsudku, ale ten se na případ Nagyové nevztahuje.

„Týká se to těch, kteří například neodvedou daně nebo poplatky za někoho jiného (např. zaměstnavatel za zaměstnance – pozn. red.). V takovém případě se mohou zvednout klidně při probíhajícím soudu a vše doplatit, a stíhání tak zastavit,“ vysvětlil Sokol.

Jak drahé dary je nutné zdanit
Dary v souhrnné hodnotě nad 15 tisíc korun ročně od cizí osoby podléhají od loňského ledna dani ve výši 15 procent. Do konce roku 2013 se dary ke zdanění započítávaly od dvaceti tisíc korun od jedné osoby, a to po dobu dvou po sobě jdoucích let. Od počátku loňského roku se podle Josefa Drbohlava z Finančního úřadu pro Prahu 7 neplatí takzvaná darovací daň, ale zdanění darů je součástí daně z příjmů.
Například za dárek v ceně 20 tisíc korun byste měli zaplatit daň 3000 korun. „Pokud dostanete příležitostné dary, jsou od daně osvobozeny v případě, že jejich úhrn od jedné osoby nepřesáhne ročně 15 tisíc korun,“ řekl Právu Drbohlav. Teoreticky tak můžete dostat a nezdanit dary v miliónové hodnotě, pokud je ale dostanete od většího množství osob.
Od daně jsou podle zákona o daních z příjmů osvobozeny dary od příbuzných v linii přímé a v linii vedlejší. Nedaní se tedy dary od rodičů, sourozenců, strýce, tety, synovce nebo neteře, manžela či manželky. Osvobozeny jsou rovněž dary od manžela dítěte, dítěte manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů. Daň se neplatí také v případě, že dar dostanete od člověka, se kterým jste před přijetím daru žili alespoň jeden rok ve společné domácnosti.
Od roku 2014 se příjmy z darů zanášejí do daňového přiznání k dani z příjmů, kterou je nutné podat do prvního dubna následujícího roku. (pro)

Nevyváženost v přístupu k institutu účinné lítosti a zvýhodňování jedné skupiny pachatelů vůči druhé v minulosti podle něj napadl Ústavní soud, který požadoval stejnou možnost i pro lidi šidící stát na daních sami za sebe, nicméně proti tomu se později postavil Nejvyšší soud.

Hrozí jí až osmileté vězení

„Jeho nález byl zcela kategorický a takovou možnost u paragrafu 240 zcela odmítl,“ uvedl v této souvislosti Sokol. A Nagyová je podle usnesení o zahájení trestního stíhání, které má Právo k dispozici, obviněna právě podle tohoto ustanovení.

Doplacení daně by jí každopádně podle Ortmana mohlo pomoci i tak.

„Trestní stíhání by to zastavit nemohlo, ale dalo by se to určitě považovat za polehčující okolnost,“ doplnil advokát.

Nagyové přitom za ošizení státu na darovací dani hrozí až osmileté vězení, podle vyšetřovatelů před úřady neoprávněně zatajila dary od vlivných manažerů nebo podnikatelů a šéfů státních firem za zhruba deset miliónů korun.

K obvinění Nečasové z korupce neměli žalobci dostatek důkazů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám