Hlavní obsah

Úsvit měl loni ztrátu 32 miliónů, členové nezaplatili ani korunu

Hnutí Úsvit loni hospodařilo se ztrátou přes 32 miliónů korun. Plyne to z výroční zprávy, která je spolu s doklady o hospodaření dalších stran od pátku přístupná ve Sněmovně. Příjmy Úsvitu byly 23,8 miliónu korun, náklady 56,1 miliónu. Zatímco pro řadu stran jsou zdrojem příjmů i členské příspěvky, devět členů hnutí loni do stranické kasy nedalo ani korunu.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci hnutí Úsvit v čele s předsedou Tomio Okamurou v době, kdy se hnutí zdálo být jednotné

Článek

Hnutí loni dalo na kampaně před evropskými, senátními a komunálními volbami celkem 21,3 miliónu korun. Provozní výdaje činily skoro 34,4 miliónu. Od státu v podobě příspěvku na činnost a na úhradu volebních výdajů dostal Úsvit 23,4 miliónu korun.

Dalším příjmem hnutí byly dary celkem za 225 000 korun. Nejštědřejším dárcem byl poslanec Karel Pražák, který věnoval 110 000 korun. Ve čtvrtek Pražák sdělil, že z poslanecké frakce Úsvitu vystoupil. Úsvit evidoval celkem čtyři dary od jednotlivců. Advokátka Klára Samková, která měla původně vést kandidátku Úsvitu v evropských volbách, dala hnutí 50 000 korun. Poslanec Jiří Štětina daroval 20 000 korun. Čtvrtým dárcem byl Walter Matlášek z Českých Budějovic, který věnoval 15 000 korun. Úsvit měl jediného firemního dárce – Optika Daněk mu poslala 30 000 korun.

Věrný obraz hospodaření, konstatoval auditor

Hnutí, které má od založení devět členů, od nich loni nedostalo na příspěvcích ani korunu. Letos Úsvit rozdělily spory, hlavně kvůli hospodaření. Obě křídla v hnutí se navzájem obviňují ze zbytečného utrácení, případně i vyvádění peněz. Ve hře jsou údajně desítky miliónů korun a padla i trestní oznámení. Auditor ale uvedl, že účetní závěrka podává „věrný a poctivý obraz“ loňského hospodaření Úsvitu.

Poslanecký klub už kvůli hospodaření Úsvitu vyloučil předsedu hnutí Tomia Okamuru a poslance Radima Fialu. Následně v něm přerušil členství Milan Šarapatka. Frakce je nyní desetičlenná. Nestraníci, kteří ve frakci převažují, zakládají novou stranu.

Výroční finanční zprávu hnutí podepsali všichni členové předsednictva kromě Okamury. Úsvit by kvůli tomu mohl mít problém, protože statutárním orgánem je podle rejstříku politických stran a hnutí vedle výkonného tajemníka a místopředsedy Jana Zilvara právě předseda Okamura.

Reklama

Související témata:

Související články

ANO dluží Babišovi 65 miliónů

Svému zakladateli a předsedovi Andreji Babišovi dluží hnutí ANO 65 miliónů korun, vyplývá to z výroční zprávy o hospodaření, kterou hnutí předalo Sněmovně....

Výběr článků

Načítám