Hlavní obsah

Babiš jel místo Sněmovny na lyže. Nepůjdeme si zabruslit? bavil Kalousek poslance

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) tráví celý týden na lyžích ve francouzských Alpách, a tak zmešká schůzi Sněmovny, která po několikatýdenní pauze pokračuje od úterý. Jeho nepřítomnost ve středu zkritizovala opozice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Do Babiše se krátce před 17. hodinou opřel jeho obvyklý kritik, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Rozčílil se nad tím, že z programu schůze musely být na příští týden přesunuty některé zákony, které vyžadují přítomnost právě ministra financí. A to prý s odůvodněním, že je Babiš zaneprázdněn.

„Já jsem se marně pídil po důvodu, čím může být zaneprázdněn první místopředseda vlády, když zasedá Poslanecká sněmovna. Přemítal jsem o nějakých závažných mezinárodně-politických jednáních, například o karuselech,“ zamyslel se Kalousek a připomněl téma karuselových obchodů, jejichž častým zmiňováním Babiš proslul. Část poslanců tím rozesmál. „Ne. On si jel zalyžovat,“ pokračoval předseda poslanců TOP 09.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Schůze skončila předčasně

Nakonec požádal o 90minutovou pauzu na poradu klubu. „Pro nás je to samozřejmě šok vzhledem k tomu, že on i celé jeho hnutí říkali, že jdou do Sněmovny makat, a ne lyžovat. Takže pokud pan místopředseda vlády lyžuje, zatímco my tady máme pracovat, je to pro nás do té míry šokující informace, že se o tom potřebujeme poradit. Například jestli si příští týden nepůjdeme zabruslit,“ prohlásil a znovu pobavil Sněmovnu.

Na Kalouska navázal jeho protějšek z ODS Zbyněk Stanjura, který si vzal další pauzu, čímž se protáhlo jednání nad rámec schválené doby a schůze byla předčasně ukončena.

„Smutné na tom je, že si opozice sama shodila takzvané opoziční okénko, tedy projednávání opozičních zákonů. Na tom jsme se s opozicí domluvili jako partneři. Nevím, zda je horší lyžování, nebo neustálé obstrukce TOP 09 a ODS. Jen za poslední dva jednací dny si pan Kalousek vzal tři hodiny přestávku, aby znemožnil jednání Sněmovny. A když byl pan Kalousek v době jednání Sněmovny na koncertě v Gratzu, také ho za to nikdo nekritizoval," reagoval pro Novinky předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Výběr článků

Načítám