Hlavní obsah

Vítr dál láme stromy, kalamitní stav je ve čtyřech krajích

Praha
Aktualizováno

Silný vítr ve spojení se sněžením a deštěm komplikuje ve středu dopravu i dodávky elektřiny v České republice. Hasiči zaznamenávají čtrnáctkrát více výjezdů než v běžných dnech. Kalamitní stav vyhlášený společností ČEZ nadále platí v Libereckém, Královéhradeckém, Plzeňském a Karlovarském kraji. Zcela bez proudu se ocitla část Děčínska.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Hasiči odstraňují spadlý strom u obce Horšice na Plzeňsku.

Článek

Bez proudu se v České republice ocitlo několik stovek domácností, výpadky způsobily v převážné většině stromy, které nevydržely nápor silného větru a spadly na elektrické vedení. Nejhorší je situace v Libereckém kraji, kde měli hasiči přes noc přes 170 zásahů. Bez proudu je stále také část Děčínska.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Počasí se umoudřilo a poruch na vedení vysokého napětí rapidně nepřibývá,” uvedla mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová. V současné době se podle ní pracuje na obnově dodávek elektřiny například pro část Železného Brodu na Jablonecku, Hrádek nad Nisou či Višňovou na Liberecku nebo pro Zahrádky, Jestřebí a Provodín na Českolipsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Takto řádil silný vítr v pondělí na pražském StrahověVideo: mrazekt, Newsflare.com

Několik uzavřených silnic

Dopravu na silnicích komplikují zbytky rozbředlého sněhu a popadané stromy. Situace byla opět nejhorší v Libereckém kraji, kde v úterý místy napadlo až 20 centimetrů. Ve středu je však už většina silnic bez sněhu, silnice jsou tak sjízdné se zvýšenou opatrností.

Kvůli popadaným stromům bylo uzavřeno několik silnic. Například v Královéhradeckém kraji dvě druhé třídy, na Havlíčkobrodsku spadlé stromy zatarasily tři silnice. „V noci bylo mnoho výjezdů k úklidům popadaných větví, další výjezdy je možné očekávat i ve středu,” uvedl náměstek královéhradeckých silničářů Přemysl Noháček.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Havarovaný kamión u nájezdu na dálnici D8 u obce Libouchec na Ústecku

Teploty v některých krajích se pohybují okolo bodu mrazu. Situaci komplikují občasné sněhové přeháňky, které snižují viditelnost. Silničáři varují před tvorbou sněhových jazyků.

Vykolejený vlak

Mezi Branticemi a Miloticemi nad Opavou na Bruntálsku vykolejil ve středu zhruba ve čtyři hodiny ráno osobní vlak, který narazil do spadlého stromu. Nikdo z cestujících ve vlaku nebyl zraněn, škoda se pohybuje kolem 200 tisíc korun.

Foto: inspekce Drážní, ČTK

Mezi Branticemi a Miloticemi nad Opavou na Bruntálsku vykolejil osobní vlak, který narazil do spadlého stromu.

České dráhy na svém webu informovaly, že na tratích mezi Krnovem a Rýmařovem a mezi Krnovem a Dětřichovem nad Bystřicí nejezdí vlaky, místo nich musejí lidé jet náhradními autobusy.

Reklama

Související témata:

Související články

Silný vítr trhal střechy z domů

Silný vítr, na který upozorňovali meteorologové, odnesl v pondělí střechu domu v Bílovci na Novojičínsku. Problémy museli řešit i hasiči v hlavním městě a na...

Výběr článků

Načítám