Hlavní obsah

Americký armádní konvoj opustil ČR

Praha
Aktualizováno

Americký konvoj ve středu po půl jedné opustil na hraničním přechodu v Rozvadově české území. Za doprovodu německé vojenské policie pokračuje na domovskou základnu ve Vilsecku. Odjezd vojáků si na trase z Prahy nenechaly ujít stovky lidí. Obsadily zejména mosty na dálnici D5 i okolí areálu dálniční policie v Ostrově u Stříbra, kde měla kolona přestávku.

BEZ KOMENTÁŘE: Odjezd amerického konvoje z ČRVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Během jízdy do Bavorska vojáci několikrát zastavili, například u Stříbra nebo v Rozvadově. Právě na hraničním přechodu se sešlo nejvíce lidí. Jeden z fandů dokonce na rozloučenou přinesl krabici plechovek Plzeňského Prazdroje. „Thank you,“ odpověděl mu voják a pivo naložil do hummeru.

„Chtěli jsme si prohlédnout jejich techniku. Už včera jsme byli na náměstí v Plzni i u pomníku. Vzali jsme s sebou i děti,“ řekla Právu Vlasta Bayerová, která do Rozvadova přijela z Plzně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Doprovod zhatilo počasí

Původně měl vojáky na odjezdu z Prahy doprovodit průlet stíhaček Gripen, ale s ohledem na počasí armáda toto překvapení nakonec zrušila. Před 10. hodinou již první část konvoje opustila republiku.

Foto: Jan Švábek, Právo

Jeden ze sympatizantů konvoje předává vojákovi krabici plzeňského piva.

Z bran ruzyňských kasáren vyjela první americká vozidla v 05.30, další dvě kolony s vojáky a technikou následovaly v hodinových intervalech. Poslední část z kasáren, kde Američané strávili dvě noci, vyjela v 7.43.

BEZ KOMENTÁŘE: Výjezd amerického konvoje z PrahyVideo: Novinky

Nejvíce lidí na vojáky čekalo v Plzni poblíž dálničního tunelu Valík. Za ním stálo několik amerických džípů z druhé světové války, mezi nimi byla figurína sochy Svobody.

Před 10. hodinou přejela první část konvoje do Německa, kde převzala doprovod německá vojenská policie.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Odjezd amerického konvoje z Prahy

Cesta konvoje vedla přes Plzeň, kde v úterý část vojáků uctila své kolegy, kteří padli při osvobozování Československa v roce 1945. [celá zpráva]

Počasí rozloučení nedovolilo

Čeští vojáci chystali pro americké kolegy překvapení v podobě doprovodu kolony letouny Gripen. „Ministr obrany spolu s náčelníkem generálního štábu armády vydali příkaz pro naše gripeny, aby doprovázely kolony na 107. kilometru někdy mezi 09.00 a 09.20 na tři až pět minut,” řekl ráno v České televizi zástupce náčelníka generálního štábu František Malenický.

Podle něj měli piloti předat vzkaz ministra obrany a náčelníka generálního štábu české armády, že se s nimi loučí a přejí jim šťastnou cestu zpátky do Bavorska.

Mluvčí generálního štábu Jan Šulc ale později řekl, že byl tento plán zrušen kvůli silnému větru.

Foto: Novinky

Kasárna v pražské Ruzyni opustila první část amerického vojenského konvoje.

Prohlídka americké vojenské techniky v pražských kasárnáchVideo: Novinky

Průjezd kolony vyvolal názorové rozmíšky mezi příznivci a odpůrci. Ti ale nakonec byli v menšině.

Po celé trase konvoj od neděle vítaly tisíce lidí. Jenom do ruzyňských kasáren přišlo za vojáky a jejich technikou až 20 000 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám