Hlavní obsah

Mládežnický sport je opět na nohou, říká šéf olympijského výboru

Právo, Karel Felt

Nejen vrcholový sport zajímá Český olympijský výbor. Jde o znovurozhýbání celého národa a začíná u dětí. Jeho předseda Jiří Kejval si pochvaluje akci Sazka Olympijský víceboj, do níž už se přihlásilo na 300 000 dětí ze základních škol. Do akce se zapojili i olympijští medailisté. Na sport mládeže do regiónů pak bude nasměrována i část peněz od loterijních společností, jak vyplývá z exkluzivního rozhovoru pro Právo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval během představení vizuálních motivů Českého olympijského týmu pro zimní olympijské hry v Soči 2014.

Článek

Pane předsedo, už od nástupu do funkce opakovaně zdůrazňujete, že vaší prioritou je, aby české děti zase začaly víc sportovat. Jak se vám to daří?

Ano, je to tak, podle nezávislých průzkumů je totiž zřejmé, že naše děti jsou v porovnání s okolní Evropou obéznější a mají o hodně míň pohybu. Bohužel to samé platí i pro porovnání českých dětí v současnosti a před dvaceti lety. Když nezastavíme tento negativní trend, bude mít naše nejmladší generace v dospělosti velké zdravotní problémy. Dopady to bude mít i v sociální oblasti, sport učí děti fungovat v kolektivu či základním principům fair play.

Projevuje se tento negativní trend i ve vrcholovém sportu?

Zatím naštěstí ne, současná sportovní reprezentace se stále drží na velmi vysoké úrovni, z olympiád i mistrovství světa i Evropy vozíme stále medaile. Ty ale získává většinou generace, která se sportem začínala před patnácti až pětadvaceti lety a prošla rukama kvalitních trenérů. Anebo se jedná o výjimečný úkaz potvrzující pravidlo – příkladem mohou být rychlobruslařka Martina Sáblíková nebo snowboardistka Eva Samková. V mnoha sportech už je za současnými úspěšnými reprezentanty výrazná „výkonnostní díra“.

Jde vám tedy o vrcholový sport, nebo o to, aby se děti hýbaly a byly zdravé?

To jsou spojené nádoby. „Ve zdravém těle zdravý duch“ platilo už v antice a bude platit vždy. Bez pohybu si nikdo nevytvoří fyzickou kondici a bez fyzické kondice je člověk prokazatelně náchylnější k většině nemocí.

Naopak člověk, který je od mládí pohybově aktivní, bývá výrazně zdravější, a když už onemocní, lépe nemoc překonává. Vrcholový sport je pak jen logickou nadstavbou pro ty výjimečně talentované. Na profesionální úrovni se sportu mohou věnovat tři procenta lidí. Logicky se tedy musíme zaměřovat především na sport pro všechny. Pak můžeme mít i kvalitní špičku.

Jak se vám tedy daří rozhýbat dnešní děti?

V rámci naší dlouhodobé kampaně „Česko sportuje“ podporujeme mnoho dětských sportovních aktivit, největší radost mám ale ze Sazka Olympijského víceboje. Projekt tak velkého záběru a dosahu tady ještě nebyl. Jsme rádi, že jsme se mohli spojit se Sazkou, která tradičně podporuje český sport. Společně s lidmi ze Sazky jsme projekt dali dohromady a věříme, že má velkou budoucnost.

O co přesně v tomto projektu jde?

Projekt je určen pro děti prvního i druhého stupně základních škol. Děti plní osm sportovních disciplín, které korespondují s osmi základními fyzickými schopnostmi – rychlostí, sílou, ohebností, výbušností, silovou a běžeckou vytrvalostí, hbitostí a rovnováhou. Jejich výsledky odborně analyzujeme, radíme jim, jak se pohybově zlepšovat, a jim i jejich rodičům říkáme, které skupiny sportů jsou pro ně vhodnější, a také jim budeme doporučovat sportovní kluby v místě jejich bydliště.

V tomto školním roce už jsme aktivovali žáky na více než 1000 školách, přihlášeno je na 300 000 dětí! Splnit všech osm disciplín už stihlo víc než 50 tisíc dětí, ty dostaly v pololetí Sportovní vysvědčení. Chceme, aby jich na konci školního roku bylo mnohem více.

Pro takový projekt jste asi museli postavit nový velký tým...

Nikam bychom se nehnuli bez úžasné spolupráce se stovkami ředitelů škol a s ještě větším počtem učitelů tělesné výchovy. Těm musím stále moc děkovat. Velkou oporou je pro nás i Asociace školních sportovních klubů. Do projektu jsme také zapojili současné sportovní hvězdy i olympijské legendy, ty nám pomáhají děti k pohybu a sportu motivovat a ukazovat jim, že sport může být zábavnou a dobrou náplní jejich volného času.

Vávra Hradilek, Ondra Bank, Tomáš Verner, Mirka Knapková a řada dalších si vzali podporu projektu za svou, jezdí do škol, cvičí s dětmi, věnují se jim. Spolu se Sazkou chceme projekt dál rozšiřovat, motivovat nejen děti a učitele, ale také rodiče a tak se pokusit posunout časem celou společnost blíže ke zdravému životnímu stylu. Nabízíme radost z pohybu, a kde jinde začít než u dětí. A když vidíme, že sportování se Sazka Olympijským vícebojem děti doopravdy baví, tak víme, že naše snažení má smysl.

Máte ještě další nástroje na rozvoj mládežnického sportu?

Nástrojů je mnoho, ale rozvoj sportu není možný bez finančních prostředků. Proto jsem moc rád, že od loňského roku využily všechny naše loterijní a sázkové společnosti legislativní možnost posílat část odvodů na Český olympijský výbor. Celkem jsme od všech obdrželi více než 443 miliónů korun. Prostředky rozdělujeme dále sportovním svazům s tím, že musejí být použity výhradně na rozvoj sportu dětí a mládeže. Samozřejmě to budeme přísně kontrolovat. Věřím, že připravovaná novela zákona možnost podpory dětského sportu zachová.

Jaká je spolupráce s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, jednak v oblasti sportu mládeže, ale i reprezentace?

Po dlouhé době máme ministra, který sportu fandí a rozumí. Založil Národní radu pro sport, zveřejnil data o rozdělení dotací na webu, předložil novelu zákona o sportu. Uvědomuje si, že je ministrem nejenom školství, ale i sportu.

Je reálné, že by na školách vzrostl počet hodin tělesné výchovy, jednáte například i na toto téma?

To je dílčí věc, o které se bavíme. Naším zájmem je, aby děti sportovaly co nejvíce. Nejprve ale musíme mít nový zákon a na jeho základě připravit koncepci sportu a zajistit jeho stabilní financování. Vždyť současný zákon je již patnáct let starý a zcela nevyhovující.

V regionech ubývá financí na sport, města vysvětlují ubírání peněz jejich nedostatkem. Může v tomto směru ČOV něco udělat, úbytkem totiž trpí především mládež.

S kolegy ze sportovního prostředí jsme se rozhodli, že část loterijních odvodů budeme směřovat právě do regionů na dětský sport. Něco by ale se situací měl dělat především stát a kraje. ČOV společně s Českou unií sportu může jen vyvíjet na státní správu i regionální samosprávu efektivní tlak podpořený argumenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám