Hlavní obsah

Na silnicích hrozí bílá tma, varují meteorologové

Novinky, jas
Aktualizováno

Meteorologové upřesnili výstrahu před velmi silným větrem a sněžením. V Čechách a na Vysočině bude foukat až do středy. Vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti 90 či 110 kilometrů v hodině. V přeháňkách a bouřkách se objeví i silné sněžení a tzv. bílá tma. Vítr by měl slábnout v dopoledních hodinách, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

BEZ KOMENTÁŘE: Chumelenice v KrkonošíchVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

V Čechách bude zesilovat vítr na čerstvý až silný, přičemž jeho rychlost bude v nárazech dosahovat rychlosti 90 až 110 kilometrů v hodině. Na horách mohou mít nárazy rychlost 125 kilometrů v hodině.

„Na Moravě a ve Slezsku se budou nárazy větru pohybovat většinou kolem 75 kilometrů v hodině,” doplnili meteorologové.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

„V přeháňkách a bouřkách se místy přechodně vyskytne silné sněžení, při kterém bude výrazně snížena dohlednost (bílá tma), a v nižších polohách se může přechodně vyskytnout sněhová pokrývka,” upozorňuje výstraha, která platí do středečního podvečera.

Během úterý může napadnout až 15 centimetrů sněhu, v Krkonoších a Jeseníkách až 25 centimetrů. „Na horách se budou místy tvořit sněhové jazyky, přechodně i závěje. Ve středu ráno se při poklesu teploty vzduchu pod bod mrazu vyskytne ojediněle náledí,” upozorňuje ČHMÚ.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od 2:00 do 10:00 hodinVideo: ČHMU

„Vzhledem k přechodnému oteplení v úterý, které bude doprovázeno silným větrem s dešťovými srážkami i na horách, předpokládáme opětovné krátkodobé vzestupy hladin toků,” zopakovala výstraha pondělní informace s tím, že nejvýraznější vzestupy hladin by se měly odehrát v Českém lese a na Šumavě, zejména na horním toku Otavy, kde může být krátkodobě dosažen i třetí povodňový stupeň.

Hladiny by měly stoupat rovněž v Krkonoších na horním Labi a Úpě, v Jizerských horách na horním úseku povodí Jizery. V Orlických horách by mohla stoupat Divoká Orlice, v Jeseníkách hladina horní Moravy a řeka Opava.

BEZ KOMENTÁŘE: Sněžení na ČeskolipskuVideo: Jaroslav Švehla, Právo, Novinky

Oblačné počasí vytrvá i v dalších dnech. Ve středu se ranní minima budou pohybovat mezi třemi a minus jedním stupněm a nejvyššími teplotami v rozmezí čtyř až osmi stupňů.

Nejnižší ranní teploty zůstanou ve čtvrtek na hodnotách předchozího dne, přes den se dále ochladí na tři až sedm stupňů. Stále bude převládat velká oblačnost s občasným deštěm či přeháňkami.

Koncem týdne bude srážek ubývat

Pátek nabídne převládající zataženo s ranními minimy mezi třemi a minus jedním stupněm a odpoledními hodnotami mezi dvě a šesti stupni. I nadále je třeba místy počítat s přeháňkami či deštěm.

Reklama

Výběr článků

Načítám