Hlavní obsah

Silný vítr trhal střechy z domů

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, den, miv

Silný vítr, na který upozorňovali meteorologové, odnesl v pondělí střechu domu v Bílovci na Novojičínsku. Problémy museli řešit i hasiči v hlavním městě a na Vysočině. Na Znojemsku kvůli utržené střeše evakuovali dům pro seniory. Další problémy nelze vyloučit, neboť výstraha před větrem platí až do středy.

BEZ KOMENTÁŘE: Vítr převrátil návěs kamiónu, ten pak naboural do stromuVideo: Novinky

 
Článek

Hasiči evakuovali 40 lidí z Domova pro seniory v Šanově na Znojemsku. Vítr odnesl část střechy z budovy. „Jedná se o objekt, kde jsou senioři i klienti vyššího věku s Alzheimerovou chorobou a dalšími nemocemi,“ uvedla mluvčí domovů Hana Raiskubová.

Evakuovaní našli zázemí ve vedlejší budově domova, který má tři objekty. Nikdo nebyl zraněn. Podle mluvčí domova Hany Raiskubové jsou dvě třetiny evakuovaných lidí nepohybliví pacienti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Větrné poryvy škodily i na dalších místech jižní Moravy. Mají na svědomí spadané stromy. Na silnici z Břeclavi do Valtic spadl strom na auto, nehoda se obešla bez zranění.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči likvidují střženou střechu v Bílovci

Hasiči zasahovali i v Bílovci na Novojičínsku, kde vítr poničil plechové střechy domů, například v Zahradní ulici a na Slezském náměstí. Právo o tom informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

„Plechová střecha na jednom z domů na bíloveckém Slezském náměstí nevydržela velký poryv větru a uletěla. Naštěstí ne moc daleko. Nikdo nebyl zraněn, jen jsou poničena čtyři auta a štíty sousedních domů,“ líčil událost Kůdela s tím, že hasiči zasahují v Bílovci na více místech.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Stržená střecha na náměstí v Bílovci

„Hasiči odklízejí kusy skel a střešních oken například také u bíloveckého kina. Zasahují také v Zahradní ulici, kde vítr také strhl kus plechové střešní krytiny,“ dodal ještě mluvčí hasičů.

„Bylo to strašně rychlé, najednou se zvedl velký vítr. Viděla jsem i malé tornádko,“ popsala Právu jedna z obyvatelek Bílovce, která si nepřála uvést své jméno.

Na silnici 101 mezi Drahelčicemi a Úhonicemi se kvůli větru převrátil  návěs nákladního vozu, samotný nákladní vůz narazil do stromu. Řidič skončil s lehkým zraněním v nemocnici. Silnice byla dvě hodiny zcela uzavřena. Nákladní vůz s návěsem vyprostili hasiči.

V Praze padaly plechy i billboardy

Silný vítr v pondělí v Praze lámal stromy a větve, shazoval tašky ze střech a v mateřské školce v Liboci utrhl kus střechy i s hromosvodem. Nejvíce zásahů bylo hlášeno po poledni.

„Vzhledem k tomu, že vítr neustává, mají s dalšími následky větru pomáhat i dobrovolní hasiči,” řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Hasiči odstraňovali následky silného větru po celé metropoli, nejčastěji to ale bylo ve Vršovicích a na Vinohradech. Vedle stromů popadaných na silnice řešili i spadlé plechy a billboardy. Ve Vršovicích například spadla výloha i s dřevěným rámem na auto, doplnila mluvčí.

Na Vysočině lámal silný vítr stromy. „Nezaznamenali jsme žádný pád stromu na automobil nebo budovu. V několika případech jsme odstraňovali spadlé stromy také ze železničních tratí," řekla mluvčí. Některé silnice podle ní zůstaly po pádu stromů po nějaký čas částečně nebo zcela neprůjezdné.

V noci z neděle na pondělí utrhl vítr i část střechy z budovy domova důchodců ve Sloupu na Českolipsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám