Hlavní obsah

Meteorologové varovali před velmi silným větrem a vydatnými srážkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí varoval před silným větrem a vydatnými srážkami, které mohou zvedat hladiny řek. Výstraha platí až do středy. Varování před větrem platí pro celou republiku, na povodňovou bdělost upozorňuje ČHMÚ v konkrétních povodích.

BEZ KOMENTÁŘE: V Praze na Andělu padaly v pondělí kroupy se sněhemVideo: Novinky

 
Článek

Vítr bude zesilovat v noci na úterý. Nárazy větru mohou na horách dosahovat až rychlosti 125 kilometrů v hodině. „Velmi silný vítr bude v Čechách slábnout během středy dopoledne,” uvedli meteorologové.

„Vzhledem k přechodnému oteplení v úterý, které bude doprovázeno silným větrem s dešťovými srážkami i na horách, předpokládáme opětovné krátkodobé vzestupy hladin toků,” doplňuje výstraha  s tím, že nejvýraznější vzestupy hladin by se měly odehrát v Českém lese a na Šumavě, zejména na horním toku Otavy, kde může být krátkodobě dosažen i třetí povodňový stupeň.

Hladiny by měly stoupat rovněž v Krkonoších na horním Labi a Úpě, v Jizerských horách na horním úseku povodí Jizery. V Orlických horách by mohla stoupat Divoká Orlice, v Jeseníkách hladina horní Moravy a řeka Opava.

Vedle větru a vydatných srážek připomněli meteorologové rovněž očekávanou sněhovou pokrývku, která se může v úterý a ve středu objevit i v polohách pod 500 metrů, a to zejména na západě Čech a na Vysočině.

„V úterý může spadnout na horách za 24 hodin do 15 centimetrů, v Krkonoších a Jeseníkách až 25 centimetrů nového sněhu. Na horách se budou v úterý a ve středu místy tvořit i sněhové jazyky,” doplnili meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám