Hlavní obsah

Křik, hádky a holý zadek. Průjezd amerického konvoje vyvolává emoce

• Aktualizováno
Právo, Novinky, lsi, plk, mh

Rozporuplné emoce vyvolává přejezd americké armády přes hranice České republiky. Příznivci průjezdu tvrdí, že je samozřejmé, že přes naše území přejíždí, neboť Česká republika je součástí Severoatlantického paktu. Odpůrci si zase na místa průjezdu kolony provokativně přinesli vlajky Sovětského svazu či transparenty „Stop NATO” opatřené logem KSČM. Oba tábory se hádaly a pokřikovaly po sobě. Ve Vyškově došlo i na holý zadek.

Ve Vyškově došlo i na holou zadniciVideo: Novinky

 
Článek

Průjezd konvoje americké armády si nenechaly ujít tisíce lidí. Valné většině z nich však Dragounská jízda nevadí. Někteří ale dávali jasně najevo, jak moc s přítomností cizích vojsk nesouhlasí.

Americký konvoj dorazil do HarrachovaVideo: Novinky

„Přišel jsem je pozdravit, přivítat. Jsem rád, že jsou tady a že projíždí touto republikou,” řekl Novinkám příznivec průjezdu amerických vojsk v Náchodu. „Jsme v NATO. Je to pro bezpečnost v Evropě, tak proč ne,” dodal.

Foto: Pavel Karban, Právo

Na konvoj se přišly podívat tisíce lidí.

Odpůrci a příznivci konvoje v NáchoděVideo: Novinky

S takovým tvrzením ovšem nesouhlasil jeden z odpůrců konvoje. „Americká armáda všude po světě zabíjí civilisty, a to nejenom vojáci,” uvedl s tím, že v dnešní době už zabíjí i technologie. „Třeba ty drony, které řídí z Ameriky počítači. Řekl bych, že je to srabařina,” doplnil svou teorii.

Přišli se podívat na techniku

Hodnotím kladně, že projíždí přes naše území, jsme součástí Aliance a i tohle se týká naší republiky. To, co tady projelo, nevidíte na našem území každý den. Ta technika, co tu je, to je špička americké armády,“ upozornil Petr Adamus, člen Klubu vojenské historie Ostrava.

Přiznal, že z lidí, kteří proti konvoji protestují, mu je smutno. „Protože přece jenom jsou to naši spojenci a to, co předvádí část naší populace, to je ostuda pro náš stát. Ti lidé by se měli nad sebou zamyslet a uvědomit si, na které straně stojí naše republika,“ řekl.

V Harachově se sešli odpůrci amerického konvojeVideo: Novinky

Aby lidé viděli projíždějící kolonu americké armády, postavili se téměř kamkoliv. U Bohumína využili i pěchotního bunkru z druhé světové války. „Jsme tady ze zvědavosti,“ přiznali se dva důchodci. Konvoj jim prý nevadí, na adresu těch, co proti němu vystupují, řekli, že jsou blázni. „Není to stejné jako v osmašedesátém,“ ujistil osmasedmdesátiletý Jindřich.

O kus dál pozoroval Dragounskou jízdu starší muž s dvěma chlapci. „Jsem tu kvůli vnukům. Osobně patřím spíše mezi odpůrce. Proč by měli jezdit po cestách, když se takové přesuny dělají vždycky vlakem. Tohle je demonstrace síly,“ myslí si.

Ve Vyškově nechyběl ani holý zadek

Několik diváků využilo nucené zastávky konvoje v Mankovicích na Novojičínsku, kde Američané museli natankovat pohonné hmoty, aby se s vojáky i s technikou vyfotografovali.

BEZ KOMENTÁŘE: Američané doplnili pohonné hmoty v Mankovicích na Novojičínsku Video: Pavel Karban, Novinky

Foto: Pavel Karban, Právo

Malý chlapec se veze na americkém obrněném transportéru

Bouřlivá debata ohledně přítomnosti amerických vojáků na českém území se odehrála před kasárny ve Vyškově, kam po třetí dopoledne dorazila část konvoje jedoucí z Bohumína. I když podporovatelů hvězd a pruhů bylo zjevně mnohem víc, odpůrci se rozhodně přesily nezalekli a dávali o sobě hlasitě vědět.

To se místy strhávalo v ostrou slovní výměnu názorů, při které dokonce jeden z účastníků vystrčil na protistranu i holý zadek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám