Hlavní obsah

Silný vítr zasáhne Česko, varovali meteorologové

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli dopoledne vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu před silným větrem. Ten by měl zasáhnout Česko během noci z neděle na pondělí a v průběhu dne sílit. Místy by měl během pondělí dosahovat rychlosti až 70 km/h, během úterý dokonce až 90 km/h.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Naše území se bude od pondělí do čtvrtka udržovat v čerstvém západním, postupně severozápadním proudění. Během noci na pondělí bude v ČR zesilovat vítr, v nárazech bude dosahovat postupně 15 až 20 m/s (až 70 km/h),“ uvedli meteorologové.

Jen ojediněle se mohou během pondělka v nížinách vyskytnout nárazy větru přesahující rychlost 20 m/s. „V pondělí večer a v noci na úterý vítr přechodně zeslábne,“ stojí ve výstraze.

Silný vítr bude foukat i během úterý a středy

V úterý by se měla situace ještě zhoršit. „Opět zesilovat bude vítr v ČR od úterního rána, kdy bude postupně dosahovat průměrné rychlosti 8 až 13 m/s, v nárazech v nížinách zejména v Čechách místy 20 až 25 m/s (až 90 km/h) a nejsou vyloučeny i nárazy přes 25 m/s,“ konstatovali meteorologové.

Klidnější by měla být situace na východě Česka. „Na Moravě a ve Slezsku by měly být nárazy větru o něco nižší, většinou kolem 20 m/s. Na horách se budou během úterý vyskytovat nárazy větru až kolem 30 m/s (110 km/h),“ hlásí výstraha.

Stejně silný jako v úterý, by měl být vítr také během středy. Meteorologové ale nevylučují, že bude tento den nepatrně slabší. „Výstraha na silný vítr na úterý a na středu bude pravděpodobně vydána během pondělního dopoledne,“ uzavřeli meteorologové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám