Hlavní obsah

Do Česka se přižene prudký vítr, v úterý udeří vichřice

Téměř po celý příští týden se budeme potýkat se silným větrem, který bude na území České republiky proudit v souvislosti s přechody četných frontálních systémů. Na horách mohou jeho nárazy přesahovat rychlost 100 kilometrů v hodině, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Článek

„Vítr začne zesilovat v neděli – největrnějším dnem příštího týdne bude zřejmě úterý, kdy bude vítr v horských oblastech dosahovat v nárazech rychlosti vichřice tj. 110 kilometrů v hodině,” konstatovala Honsová, podle níž přelom března a dubna proprší a bude i relativně chladný.

V pondělí bude foukat čerstvý, postupně až silný vítr do 50 kilometrů v hodině, který bude mít v nárazech rychlost kolem 70, na horách až 100 kilometrů v hodině.

Silný západní vítr s rychlostmi i přes 50 kilometrů v hodině bude foukat i v úterý. Nárazy se budou pohybovat do 90, na horách až 110 kilometrů v hodině. Ve středu se dočkáme čerstvého západního větru. V nížinách bude mít v nárazech rychlost 70 kilometrů, na horách to bude kolem 100 kilometrů v hodině.

Ve čtvrtek a v pátek půjde o čerstvý západní až jihozápadní vítr s nárazy 70 kilometrů, v horských oblastech opět 100 kilometrů v hodině.

„Ochlazení není na konci března nic výjimečného, například v roce 2013 na východě území i v nížinách spadlo i přes 10 centimetrů sněhu, naopak vloni bylo přes 15 stupňů Celsia,” připomněla Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám