Hlavní obsah

Schwarzenberg: Odpůrci konvoje podrývají českou obranyschopnost

Novinky, Václav Lang
Praha

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vyjádřil ve čtvrtek jménem strany podporu průjezdu amerického konvoje v následujících dnech a ohradil se proti jeho kritikům. Ti prý podle něj svými hlasitými protesty podrývají českou obranyschopnost. Ve čtvrtek se sešli také další podporovatelé amerického konvoje, kteří poodhalili své plány na podpůrné akce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a jeho stranický kolega, válečný veterán František Gábor

Článek

Schwarzenberg na čtvrteční tiskové konferenci prohlásil, že je smutný z toho, jaká kritika se v Česku rozběhla proti průjezdu americké kolony.

„Mám podezření, že se na tom nepodílejí pouze, jak pan prezident právem zmínil, šílenci, nýbrž lidi, kteří velice dobře vědí, co dělají,“ vzkázal kritikům konvoje, kteří podle něj takto rozvracejí českou samostatnost. „Jsou to lidé, kteří vědomě podrývají naši obranyschopnost,“ dodal.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová doplnila, že se vláda odsouhlasením průjezdu amerického konvoje zachovala správně a že není potřeba věc projednávat ve Sněmovně, jak údajně někteří kritici požadovali.

Podporovatelé poodhalili plány

Ještě předtím se v Mlýnské kavárně na Kampě sešli pod hlavičkou sdružení Pro Convoy zástupci iniciativ podporujících průjezd amerických vojáků.

Novinář Pavel Šafr informoval o setkání, která se uskuteční v sobotu od 16 hodin na pražském náměstí Míru. Konat se bude ve stejnou dobu jako komunistická demonstrace na Václavském náměstí proti konvoji.

„Neříkáme demonstrace, říkáme veřejné shromáždění. Nechceme se poměřovat, co se týče počtu,“ poznamenal Šafr. Cílem je prý zabránit tomu, aby v ulicích byli v rámci této události pouze „komunisté a přátelé Putina“.

Budou dva koncerty

Na podporu konvoje se také v úterý v Praze uskuteční dva koncerty. Jeden proběhne v divadle La Fabrika a pořadatelé by rádi, aby se na něj přišli podívat i američtí vojáci, kteří ten den budou v hlavním městě. Druhý koncert se bude konat od 16 do 18 hodin přímo před kasárnami v Ruzyni, kde budou vojáci nocovat. Na něm by mohli zahrát například Michal Prokop nebo David Koller. Přesný program a jména účinkujících však zatím nejsou ani na jedné akci definitivně známa.

Jiří Cihlář z vojenského historického klubu Old Dragon Ride zase informoval, že v pondělí v poledne projede Prahou také „čtvrtý konvoj“, složený z vojenských nadšenců, kteří vytáhnou do ulic s 50 až 60 kusy vojenské techniky z let 1942 až 1995.

Sdružení Podhradí zase na svém webu nabízí k vytisknutí plakáty s nápisem Hi, Friends, který si mohou lidé vytisknout a zdravit jím přijíždějící vojáci.

Reklama

Související témata:

Související články

Americký armádní konvoj je už v Polsku

První kolona amerických vojenských vozidel s vojáky vracejícími se z cvičení v rámci operace NATO Atlantic Resolve v Estonsku a Litvě na základnu do Německa je...

Výběr článků

Načítám