Hlavní obsah

Ústav duševního zdraví zřejmě bude muset kvůli byrokracii vrátit miliardu

Aktualizováno

Národnímu ústavu duševního zdraví, jehož budova byla ve čtvrtek slavnostně otevřena v Klecanech u Prahy, hrozí, že bude muset vracet miliardovou dotaci od Evropské unie. Jednou z podmínek jejího udělení bylo i konkrétní vybavení, které však v ústavu zatím chybí. Mimo jiné jde o unikátní magnetickou rezonanci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ústavu Cyril Höschl

Článek

Po auditu v příštích měsících by stát mohl dostat pokutu nebo přijít o celou evropskou dotaci, řekl při oficiálním zahájení provozu ředitel ústavu Cyril Höschl. Podle něj nejsou přístroje nakoupeny kvůli byrokratickým průtahům.

O nákupu rezonance by měla vláda rozhodovat teprve 8. dubna, poté potrvá několik měsíců, než bude přístroj dodán.

"Nyní je nabráno asi 120 lidí, kteří nemají na čem pracovat," uvedl Höschl. Rezonance by měla fungovat v propojení se špičkovým elektroencefalografem, jehož nákup už je schválený, ale na pracovišti ještě není.

Stavba měla být hotova již před dvěma lety

Stavba stála 400 miliónů korun, dalších 600 miliónů korun je určeno na přístrojové vybavení, provoz do konce roku 2015 a platy zaměstnanců, kterých je téměř 300. Stavba ústavu trvala 18 měsíců a původně měla být dokončena už před dvěma lety. Za zdržením stojí podle Höschla také byrokracie a změny úředníků, kteří řešili evropské dotace.

Prostory ústavu zabírají téměř 14 000 metrů čtverečních. Působí v něm psychiatři, výzkumníci a studenti. Klinika má 56 lůžek, ambulance, několik denních stacionářů.

Centrum funguje od 1. ledna

Vybavení ústavu se vyrovná nejlepším evropským pracovištím. Je zde například spánková laboratoř, několik elektroencefalografů sloužících ke sledování mozkových funkcí a další specializovaná pracoviště. Ústav je rozčleněný do sedmi výzkumných programů, které se zabývají například poruchami spánku, duševními nemocemi souvisejícími se stářím, závislostmi nebo závažnými duševními poruchami.

Ústav funguje od 1. ledna a soustředí veškerou psychiatrickou péči v jednom místě.

Myšlenka založení ústavu vznikla už v roce 1961, kdy v areálu bohnické léčebny, dnes psychiatrické nemocnice, byl založen Výzkumný ústav psychiatrický (VÚPs). V něm působila řada významných odborníků. Po roce 1989 se VÚPs přejmenoval na Psychiatrické centrum Praha (PCP) a jeho činnost se opět propojila s výukou psychiatrie na 3. lékařské fakultě UK. Na konci loňského roku se VÚPs (PCP) transformoval v Národní ústav duševního zdraví v Klecanech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám