Hlavní obsah

Český chirurg poprvé použil šicí strojek uvnitř pacienta

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Systém Apollo, poprvé použitý v Česku, je jen malým krokem, lépe řečeno stehem lékaře, ale má obrovský význam pro nemocné se zažívacím traktem. Místo náročných chirurgických operací s dlouhou rekonvalescencí dokáže malý šicí strojek nasazený na endoskop zacelit jakoukoli díru v orgánech během pár minut.

Foto: Nemocnice Přerov

Ilustrační foto

Článek

František Němec (59) celý život bojoval se zápaly plic. Lékaři mu dokonce voperovali umělou srdeční chlopeň. Ale nepomohlo to. Až poté zjistili, že má díru mezi jícnem a dýchacími cestami.

Tudy se mu vždy dostal mikrodrobek do plic a způsobil zánět, tedy zápal plic. Píštěl mu zacelil speciální nástroj během dvacetiminutové operace. Stal se tak prvním pacientem v České republice operovaným systémem Apollo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stále nemocný

„Do sedmi let jsem byl pořád nemocný, pak jsem měl až do vojny klid a tam jsem znovu dostal zápal plic. Potom jsem byl zdravý až do padesáti let, kdy jsem prodělal několik zápalů plic po sobě. Určitě jich bylo dohromady víc než šest. Operovali mi i chlopeň, ale nepomohlo to. Zase jsem prodělal dva zápaly plic. Až potom si při gastroskopii v Motole všimli, že mám píštěl mezi jícnem a tracheou,“ popsal své celoživotní trápení pan Němec, který se od lednové operace cítí jako rybička.

„Věděl jsem, že lékaři něco chystají, když mi paní doktorka řekla, že musí nejprve svolat konzilium. Už jsem totiž jednu náročnou operaci prodělal. Ale jakmile přišli s tím, že by chtěli poprvé udělat tento zákrok, vůbec jsem neváhal. To oni jsou přece odborníci. Daleko větší strach měl, myslím, pan doktor, pro kterého to bylo poprvé,“ sdělil bývalý pacient gastroenterologie Interní kliniky FN Motol, kterou vede Radan Keil.

Použití Apolla už cvičí v Ostravě

Ten byl tím prvním, kdo se u nás pokusil o použití unikátní metody. „Cvičili jsme se na to ve Španělsku. Metodu patnáct let vyvíjeli ve Spojených státech. Kromě finanční zátěže šlo ale také o to, kdo to udělá první. Není to úplně jednoduché a sám jsem, přiznávám, měl obavy. Nicméně podařilo se. Už proběhla i tréninková soustředění s lékaři z Jablonce nad Nisou a z Ostravy, kde by ji ve čtvrtek měli použít při operaci bandáže žaludku,“ řekl Keil.

Postup podle něho skýtá další možnosti pro uzávěr otvorů v oblasti zažívacího traktu. Nová endoskopická metoda umožňuje šití v oblasti jícnu, žaludku a tlustého střeva, aniž by lékaři museli použít klasický chirurgický či laparoskopický přístup.

„Laicky řečeno jde o šicí mašinku, která se nastaví na konec endoskopu o průměru deseti milimetrů. Nejprve se opálí konce tkáně, abychom je poté spojili klasickými stehy. Šití probíhá přímo v těle pacienta. Stehy se utáhnou, přístroj vypustí dva konce, řekněme uzávěry, a ty spolu se stehy v pacientovi zůstanou,“ vysvětlil operatér.

„V případě pana Němce trval zákrok dvacet minut v celkové anestezii. Poprvé se to tedy nepovedlo zacelit celé, ale podruhé už jsme byli stoprocentně úspěšní. Velkým bonusem tohoto přístupu je zkrácení doby hospitalizace na 24 hodin místo sedmi dnů a v případě chirurgického zákroku také dalších šesti týdnů rekonvalescence. Finanční náklady na zákrok jsou 50 000 plus 15 000 korun práce, nicméně při porovnání s náklady na dosud běžný zákrok a dlouhou hospitalizaci to pojišťovny stojí v podstatě stejně,“ uvedl doktor Keil.

Druhý den nevěděl, že byl na operaci

„První den mě trochu bolelo v krku, jako při angíně, ale druhý den jsem vlastně vůbec už nevěděl, že jsem podstoupil nějakou operaci,“ potvrdil odoperovaný pacient.

Podle prvního lékaře, který systém Apollo použil, čeká přístroj zářná budoucnost a hlavně stovky, možná tisíce spokojených pacientů.

„Pokud jde o zašívání píštělů, které buď člověk získá během života, ale může se s nimi i narodit, a proto máme i řadu dětských pacientů, mohl by tento zákrok pomoci ročně stovkám pacientů. Ale předpokládám, že se Apollo začne užívat i při dalších zákrocích v zažívacím traktu,“ dodal lékař a naznačil, že ve zmenšené verzi by se tento miniaturní šicí stroj v chirurgii uplatnil i třeba při operaci plic a další orgánů.

Reklama

Výběr článků

Načítám