Hlavní obsah

Na registru smluv jsme dohodnuti, řekl Sobotka po jednání koalice

– Praha
Novinky, Václav Lang

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se koalice na středečním jednání definitivně dohodla na podobě zákona o registru smluv, jehož domlouvání uvázlo před mnoha měsíci na mrtvém bodě. Zákon, podle kterého budou muset úřady a státní podniky zveřejňovat smlouvy, podle Sobotky brzy půjde do Sněmovny. Místopředseda lidovců Jan Bartošek ale jeho optimismus nesdílí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Sobotka po několikahodinovém jednání oznámil novinářům, že společný pozměňovací návrh vládní koalice bude v polovině příštího týdne připraven na předložení do Sněmovny.

„Jsme dohodnuti na hlavních parametrech příslušného návrhu. Budou se zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc korun, malé obce budou mít dvouleté přechodné období pro zveřejňování,“ prohlásil Sobotka s tím, že zbývá dořešit jen jednu technikálii: kdo bude mít samotný registr na starosti. Do úterý se má rozhodnout mezi ministerstvy vnitra, financí a pro místní rozvoj.

„Mělo by nám to umožnit v první polovině letošního roku doprojednat zákon v legislativním procesu a pak už se začne připravovat registr smluv a počínaje rokem 2016 2017 by mohl začít proces zveřejňování,“ prohlásil Sobotka.

Lidovci chtějí další analýzu

Ještě předtím ale novináře se závěrem středeční koaliční rady seznámil místopředseda křesťanských demokratů Jan Bartošek, jehož slova rozhodně nezněla pro shodu v koalici.

Podle Bartoška budou chtít lidovci před projednáním ve Sněmovně ještě analýzu k zákonu. „Předpokládám, že ten zákon, protože nedošlo ke shodě, nemůže být načten, nemůže být projednáván, a do té doby my si to (analýzy) samozřejmě zajistíme,“ uvedl.

Lidovcům, stejně jako ČSSD, se totiž nelíbí návrh, s kterým přišlo na jednání hnutí ANO, aby se zákon o registru smluv vztahoval na již platné smlouvy. „Jestliže zákon začíná platit, je možné ho uplatňovat na smlouvy, které přichází. Jestliže v okamžiku, kdy uplatníte retroaktivitu, tak zaděláváte na velký problém,“ uvedl.

Podle něj se musí ještě o registru smluv jednat. „V okamžiku, kdy by se jednalo o něco, co by zcela zásadním způsobem ohýbalo ústavu, tak si nedokážu představit, že bychom něco takového podpořili. Chceme kvalitní zákon, který bude v souladu i s jinými normami,“ řekl.

ANO chce zveřejňovat živé smlouvy

Sobotka si ale stojí za svým a opakovaně potvrdil, že se strany vládní koalice na jednání dohodly. „Tou dohodou jsem si jistý, myslím si, že je to na dobré cestě, jsem optimista,“ řekl.

ANO si podle něj svůj návrh na zveřejňování živých smluv předloží až na sněmovním jednání jako vlastní pozměňovací návrh.

To potvrdil také první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „I pokud neprojde náš návrh na zveřejňování již platných živých smluv, tak návrh podpoříme jako celek,“ upřesnil Faltýnek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám