Hlavní obsah

Ekologové vyfotili na Šumavě vlka

Novinky, jas
Aktualizováno

Ekologům ze společnosti Alka Wildlife se podařilo prostřednictvím fotopastí pořídit snímky, které dokazují návrat vlka na Šumavu. Vyfocen byl na pravém břehu lipenské přehrady v místech, kde byl v minulosti zaznamenán i výskyt rysa či losa. Důkaz pomocí rozboru DNA ale není.

Foto: Trans-Lynx

Vlk zachycený v rámci projektu Trans-Lynx na Šumavě

Článek

S největší pravděpodobností jde o migrujícího jedince. „Nemáme  informace o tom, že by se v oblasti usadila například smečka,“ řekla Novinkám koordinátorka projektu Trans-Lynx Tereza Mináriková. Fotopasti vlka zachytily nedaleko Loučovic.

Migrující jedince zaznamenali ekologové v poslední době i v rakouském Weinviertelu u městečka Stornsdorf a v Bavorsku u města Rottal.

Obě fotky posoudili i zahraniční odborníci z Bavorska, Saska i Itálie, a přestože ekologové nemají DNA důkaz, soudí, že podle stavby těla se jedná o dobře stavěného divokého vlka, pravděpodobně samce.

Foto: Trans-Lynx

Vlk zachycený v rámci projektu Trans-Lynx na Šumavě

Populace vlků vyskytující se v oblasti Lužice na česko-německo-polském pomezí se podle Minárikové dále rozrůstá a migrace vlčích jedinců v okolí českých hranic je toho dokladem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám