Hlavní obsah

Dárců kostní dřeně razantně ubývá, hrozí problémy

Právo, Václav Pergl

Počet dárců kostní dřeně dramaticky klesá, varuje Český registr dárců krvetvorných buněk pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Důvodem je jejich věk a zdravotní stav. Klesající počty dárců snižují šance na uzdravení se pro nemocné s leukemií a dalšími nemocemi krvetvorby.

Článek

„Poprvé v historii se počet propadl tak, že hrozí problémy. Ačkoli loňský rok registru přinesl 1734 nově přihlášených potenciálních dárců, což je nejvyšší počet za posledních 11 let existence, z důvodu věku a zdravotního stavu bude do konce roku z databáze vyřazeno minimálně 2300 lidí,“ sdělila v pondělí Právu Marie Kuříková, vedoucí Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM.

Pomoc pro nemocné s poruchou krvetvorby

Chybějící dárce registr potřebuje nutně nahradit. V opačném případě může dojít k situaci, kdy bude stále obtížnější najít pro nemocné s poruchami krvetvorby dárce vhodného štěpu k transplantaci. Právě ta bývá často jedinou a poslední nadějí pacientů na záchranu života a uzdravení.

Český registr dárců krvetvorných buněk navíc upozorňuje, že se situace může zhoršovat. V horizontu pěti let bude vyřazeno až 6000 lidí.

Přísná pravidla

„Pravidla pro dárcovství jsou velmi přísná. K tak dramatickému propadu počtu dárců dojde proto, že jsme nuceni vyřadit velkou část těch, kteří se do registru přihlásili v době jeho vzniku a teď dovršují věkovou hranici pro darování kostní dřeně. Tyto dárce je potřeba nahradit mladou generací. I proto se snažíme využívat veškerých možností, jak vstup do registru propagovat,“ říká Kuříková.

Podmínky vstupu do registru jsou věk 18 až 35 let, výborný zdravotní stav a hmotnost více než 50 kilogramů.

Reklama

Výběr článků

Načítám