Hlavní obsah

Vítejte Američany pivem, vybízejí podporovatelé spojeneckého konvoje

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký konvoj, který projede koncem týdne Českou republikou, budí ve společnosti vášně a postavil proti sobě tábory svých odpůrců a podporovatelů. Obě strany o sobě v době průjezdu spojeneckých vojáků chtějí dát vědět a chystají demonstrace. Zatímco odpůrci ladí masivní protiamerický protest na Václavském náměstí, podporovatelé vybízejí, aby lidé přivítali spojenecké vojáky plzeňským pivem.

Foto: Oksana Dzadan, ČTK/AP

Americký konvoj při průjezdu Lotyšskem

Článek

„Nesouhlasím s tím, aby se našim spojencům, kteří pojedou ze cvičení v Pobaltí skrze Českou republiku, dostalo ‚přivítání‘ formou protestu od bolševiků, kremlofilů, putinofilů a podobných. Vojáci NATO a američtí vojáci jsou pro mě zárukou naší svobody a suverenity a chci jim to dát najevo,“ stojí v prohlášení u facebookové události s názvem Podporuji průjezd spojenců Českou republikou a přivítám je studenou plzní.

K akci se na sociální síti přihlásilo k pondělnímu dopoledni kolem jednoho a půl tisíce uživatelů. „Připojte se a ukažme, že českou veřejnost neovládá ruská propaganda. Přivítejme naše spojence podobně, jako naše babičky a dědové vítali Američany před 70 lety! S basou plzní se můžeme potkat v pondělí na Ruzyni, kam konvoje směřují,“ nabádají je organizátoři akce.

Protest proti protestu

Ne všechny podobné události na podporu spojenců mají zkraje týdne jasné obrysy. Organizátoři některých akcí slibují sdělit detaily, kde, kdy a jak se bude demonstrovat, až v následujících hodinách a dnech.

Z internetových diskusí potenciálních účastníků je však patrné, že cílem není pouze vyjádření podpory Američanům, ale možná ještě víc snaha utlumit protiakce pořádané vesměs komunisty a proruskými organizacemi. Dá se tak předpokládat, že se na některých místech průjezdu konvoje střetnou tábory odpůrců s podporovateli konvoje.

Takový je i ráz akce, kterou svolává web Svobodné fórum v čele s novinářem Pavlem Šafrem. „V místech, kudy bude projíždět konvoj americké armády a kde bude také hrozit riziko ostudných akcí proruských extremistů, vzniknou záchytné body, které nazýváme ‚czechpointy‘, po vzoru armádních checkpointů. Tam se budou sdružovat čeští příznivci americké armády s transparenty na podporu spojenců,“ nastínil Šafr.

„Za dobrý nápad považujeme nabízet vojákům dobře vychlazený prazdroj, účast historických vozidel americké armády a harleyářů. Smyslem takového přístupu je jednak nadhled a jednak marginalizace proruských extremistů a odpůrců NATO,“ dodal s tím, že bližší informace zveřejní web v pondělí večer.

Rojení komunistů

Další „protest proti protestu“ se chystá na sobotní odpoledne, kdy se chce zatím asi stovka lidí postavit na Václavském náměstí proti masivní plánované demonstraci odpůrců konvoje v čele s komunisty.

„Jelikož konvoj a události kolem něj budou celosvětově sledovány, neměli bychom dopustit, aby komunisté měli větší publicitu. Rádi bychom proto přišli na jejich akci vyjádřit nesouhlas s komunistickou náklonností k Rusku,“ napsali na Facebook organizátoři antiprotestu s názvem Rojení komunistů.

Podobných událostí a iniciativ je na sociálních sítích celá řada. Zřejmě nejpopulárnější je akce s názvem Vítání americké armády, k níž se k pondělku hlásí 3,7 tisíce lidí. Podle organizátorů je průjezd amerických vojáků dobrou příležitostí pro mladou generaci, aby si uvědomila, že je Česká republika součástí Severoatlantické aliance. Rovněž detaily této akce mají být známy až později.

Konvoj vyrazil

Americký konvoj se zhruba pěti sty vojáky a více než stovkou vozidel mezitím o víkendu vyrazil z Estonska na cestu dlouhou téměř dva tisíce kilometrů. [celá zpráva]

Na území České republiky vstoupí americké jednotky ve třech samostatných kolonách v neděli. V úterý 31. března se kolony setkají v Praze-Ruzyni, kde vojáky čeká den volna a příprava vozidel na další přesun. Poté poputují přes Plzeň na americkou základnu u bavorského Vilsecku, který leží asi 65 kilometrů od českých hranic.

Generál František Maleninský, který má konvoj na starosti, už dříve Právu řekl, že případné protesty očekávají hlavně v neděli, než se kolony vozů dostanou ze silnic první třídy na dálnice. „Než se dostaneme na dálniční sjezdy, tak se může stát, že budeme čelit určitým provokacím. Máme vytipovaná místa, prohlédli jsme je. Pokud dostaneme dopředu vědět, tak máme připraveny objízdné trasy,“ uvedl Maleninský. [celá zpráva]

Anketa

Vadí vám průjezd amerického konvoje?
ne
69,4 %
ano
30,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 45370 čtenářů.

Reklama

Související články

Americký obrněný konvoj projede Českem

Americká armáda vyšle obrněný konvoj, který projede 1 800 kilometrů šesti zeměmi střední a východní Evropy. Má jít o ukázku podpory spojenců v NATO proti ruské...

Výběr článků

Načítám