Hlavní obsah

Dohoda s ministerstvem o odškodnění tří poslanců ODS je hotová

Právo, Josef Koukal
Praha

Dohoda o odškodnění exposlanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy za stíhání v souvislosti s „politickými trafikami“ je prakticky před podpisem. Právu to potvrdily zdroje obeznámené s případem.

Foto: Právo

Petr Tluchoř a Marek Šnajdr

Článek

Podrobnosti dohody nejsou známy a zveřejní je podle dosavadních interních dohod ministerstvo spravedlnosti, které vyjednávání se všemi třemi bývalými poslanci vede.

Ovšem až ve chvíli, kdy bude podepsána. Ve stejný okamžik by pravděpodobně měly ustat i soudní spory se státem, které už běží. Šnajdrův spor byl odročen minulý týden kvůli nemoci soudce, v Tluchořově kauze nebylo jednání doposud nařízeno. Přesto na soudech jejich věci leží a v každé jde zhruba o čtyři milióny korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přibližně po třech miliónech činí odškodnění za morální újmu a zničenou politickou kariéru. „Existuje už vyjednaný text. Jedná se o podpisu,“ řekl Právu zdroj obeznámený s případem. Ministerstvo spravedlnosti je ve formulacích opatrnější.

Dohodu chtějí všichni

„Dohoda uzavřena není a stále se jedná. Jak bude vypadat, stále není jasné,“ uvedla mluvčí resortu Kateřina Hrochová.

„Obecně platí, že se strany mohou buď dohodnout, a soud takový smír posvětí svým usnesením, nebo se dohodnou mimosoudně a žaloby stáhnou zpět,“ dodala mluvčí. Podle právního zástupce Šnajdra Lukáše Trojana se požadavky jednotlivých poslanců sice liší, ne ale řádově.

Nejvyšší položku jejich nároku tvoří třímiliónová částka za morální újmu. Právníci ji spočítali coby výši základního platu českého poslance po dobu jednoho volebního období. O mimosoudní dohodu usilují všichni.

„Také my se budeme snažit dohodnout,“ potvrdil Právu Marek Nespala, právní zástupce Tluchoře. Ačkoli existuje už vyjednaný text, až do podpisu dohody nebude zveřejněn. Pro stát jde o citlivou kauzu. Vedla totiž k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS).

Poslanci strávili v roce 2013 měsíc ve vazbě kvůli podezření z korupce. Při hlasování o úsporném daňovém balíčku rezignovali na mandáty. Podle policie výměnou za dobře placené funkce ve státních podnicích. Nejvyšší soud však později rozhodl, že poslanci nebyli za své jednání vůbec trestně stíhatelní.

Reklama

Výběr článků

Načítám