Hlavní obsah

Odpovědnost za psa je na majiteli, byť jej vypustil někdo jiný, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle rozsudku Nejvyššího soudu (NS) může být majitel psa zodpovědný za následky jeho chování i v případě, že zvíře vypustí na veřejné prostranství někdo jiný. Soud tak rozhodl v případu chovatele, jemuž kdosi vypustil zvíře z kotce a pes následně pokousal člověka. Chovateli potvrdil podmíněný trest.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Obviněný měl učinit důraznější opatření k zabránění tomu, aby psa z kotce mohl vypustit někdo jiný než on, případně stanovit jednoznačná pravidla směřující k zamezení takové situaci,” stojí v odůvodnění rozsudku.

"Obviněný jednal ve vědomé nedbalosti, neboť věděl, že když psa může kdykoliv a kdokoliv z kotce vypustit, nemá on sám nad psem potřebnou kontrolu, ač věděl, že pes je schopen napadnout člověka," konstatoval NS.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Případ se odehrál v srpnu 2012 na Blanensku. Pes obýval kotec na pozemku u rodinného domku. Někdo z rodiny mu zřejmě kotec otevřel a pes později na lesní cestě napadl mladý pár s kočárkem a border kolií. Muže, který chránil své blízké, pes pokousal na ruce. Okresní soud v Blansku pak majitele zvířete potrestal za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti šesti měsíci vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Přikázal mu také uhradit škodu 40 000 korun pojišťovně a 97 000 Kč pokousanému muži.

Stačilo by, kdyby rodině vypuštění zakázal

V dovolání obhajoba tvrdila, že vlastník psa nemůže odpovídat za pokousání za všech okolností. Podle NS ale skutečnost, že psa vypustil někdo jiný, nepřerušila příčinnou souvislost mezi nedbalým jednáním majitele a škodlivým následkem. Pouze přistoupila další okolnost, jež spolupůsobila při vzniku následku.

"Jednání obviněného jako nezodpovědného majitele psa zůstalo tou skutečností, bez níž by k následku nebylo došlo, k čemuž se přidalo i obviněným umožněné jednání další osoby, která psa vypustila. Jednání obviněného tak bylo jedním článkem řetězu příčin, které způsobily následek," stojí v usnesení NS.

Majitel by nejspíš nebyl za psa odpovědný v případě, že by kotec zamkl na klíč a jasně stanovil, že nikdo jiný nesmí zvíře pustit ven. Pokud by pak někdo z rodiny instrukci porušil, nesl by nejspíš odpovědnost za případný následek sám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám