Hlavní obsah

Náramek hlídá vězně na každém kroku. Otestovali jsme ho

– Praha
Novinky, mak

Už před třemi lety se v České republice začaly testovat elektronické náramky pro dohled nad odsouzenými při domácím vězení. Zavedení systému elektronického monitoringu má ulehčit vytíženým věznicím a umožnit soudcům častěji ukládat alternativní tresty. Vyzkoušeli jsme, na jakém principu náramky fungují.

Testování náramku pro domácí vězeníVideo: Novinky

 
Článek

Speciální systém umožňuje sledovat vězně ve více než 40 zemích a je využíván i jako prevence domácího násilí nebo řádění fotbalových chuligánů. Na dvě stě tisíc lidí po celém světě si díky této technologii odpykalo svůj trest doma.

Elektronický náramek může v některých případech nahradit i vazbu nebo být vhodnou alternativou pro duševně nemocné pacienty propuštěné z léčby. Soudci také mohou ukládat mnohem více alternativních trestů, které budou skutečně vymahatelné.

„Odsoudí-li dnes soudce pachatele k podmínečnému trestu se zákazem pití alkoholu, je věcí náhody, zda dotyčného při konzumaci alkoholu nachytá úředník probační služby. Naše řešení je mnohem jednodušší a efektivnější. Odsouzený má doma zařízení, do kterého si dýchne a systém ihned zjistí, jak to s tím dodržováním zákazu je,“ řekl Rudolf Melezinek, technologický ředitel Safety and Security Division 3M Česko, která náramky dodává.

Odolné stanice i náramky

Monitorovací stanice se instaluje v domě či bytě odsouzeného. Náramky by měly vydržet teplotu minimálně od minus dvaceti do plus padesáti stupňů Celsia.  Měly by být také odolné vůči veškerému záření z běžných domácích spotřebičů.

To samé platí pro monitorovací stanice. Měly by umět vyslat varovný signál pokaždé, když dojde k výpadku napájení, pokud se s nimi hýbe, nebo když se někdo bude snažit prolomit do jejich nastavení.

Oporu v zákoně má domácí vězení v České republice již od roku 2009, o tři roky později proběhl pilotní projekt, do kterého se zapojilo 45 vězňů. Na základě jeho vyhodnocení se uvažuje o širším zavedení elektronického monitoringu vězňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám