Hlavní obsah

Ministerstvo vyzvalo Michalákovou, ať ukáže spis českým úřadům

• Aktualizováno
Právo, tin

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyzvalo Evu Michalákovou, jejíž dva syny Davida a Denise odebral norský úřad pro ochranu dětí a svěřil je pěstounům, aby dala soudní spis k nahlédnutí Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Michaláková by podle MPSV měla také formálně požádat o to, aby své syny mohla co nejčastěji vídat, což dosud neudělala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eva Michaláková s právníkem Pavlem Hasenkopfem

Článek

„Na základě návštěvy ředitele Zdeňka Kapitána v Norsku a také množících se spekulací okolo celého případu stát prostřednictvím Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí adresoval advokátce paní Michalákové výzvu obsahující několik doporučení.

Jednak jde o udělení plné moci Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí k nahlížení do spisu vedeného norskými orgány péče o dítě ve věci týkající se Davida a Denise Michalákových.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Matka sdělila, že plnou moc úřadu poskytne. "Zařizujeme to. Je ale zarážející, že úřad žádá o přístup ke spisu, když se ministryně práce i ředitel úřadu v lednu tvářili, že Eva Michaláková něco tají. Vypadalo to, že spis mají," uvedl právník. Dodal, že bude záležet na norské sociální službě, jak bude k brněnským úředníkům vstřícná.

O styk s dětmi má formálně požádat

Dalším doporučením je například to, aby vznesla formální požadavek na zajištění co nejčastějších styků obou chlapců a také aby norským úřadům písemně sdělila požadavek na zajištění výuky českého jazyka obou chlapců,“ sdělil ve čtvrtek novinářům mluvčí MPSV Petr Habáň.

„Zda tato doporučení bude paní Michaláková, případně její advokátka akceptovat, samozřejmě neumíme předjímat,“ dodal.

Denise a Davida Michalákovy odebraly norské úřady rodičům v roce 2011 kvůli podezření na sexuální zneužívání, které se nepotvrdilo. Matka Eva Michaláková vede od té doby boj za jejich vrácení do Česka především prostřednictvím médií.

V kauze se angažuje i několik českých politiků, například poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) či europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Petr Mach (Svobodní).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám