Hlavní obsah

Západ musí pochopit, že Rusko nelze urážet, řekl v Praze Jakunin

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Západní politici si musí uvědomit, že Rusko už nemohou dál urážet a ponižovat. Při setkání s novináři v Praze to v úterý řekl Vladimir Jakunin, šéf ruských drah, významný člen vládní hierarchie blízký k šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimir Jakunin

Článek

”Rusové mohou být lehkomyslní a bezstarostní, ale jakmile věci dosáhnou jistou mez, za níž už je Rusko ohroženo, lid se sjednotí a neexistují pro něj žádné překážky. Myslím, že ta chvíle teď nastala,“ prohlásil.

Řekl, že podle průzkumu centra Levada podporuje Putinovu politiku vůči Ukrajině 87 procent Rusů. „Západní politici by měli pochopit, že bylo dosaženo meze, do níž bylo možné Rusko urážet a ponižovat. Dál už to nejde,“ prohlásil. Rusko podle něj kvůli „naivitě a nevzdělanosti“ Michaila Gorbačova a také politice Borise Jelcina promeškalo okamžik, kdy bylo možné na vývoj na Ukrajině reagovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nacionalismus na Ukrajině nevznikl až včera – to se zvlášť projevilo v západní části Ukrajiny. My, Rusové, jsme ale chtěli být natolik demokratičtí a akurátní, aby nás nikdo nemohl podezírat z imperialistických úmyslů, a to ani tehdy, když v sousední zemi docházelo ke krajně negativním jevům,“ uvedl.

„V době, kdy bylo možné zaujmout jasná a zcela konkrétní stanoviska k vývoji, který na Ukrajině probíhal téměř 25 let, se to nestalo. A pak už bylo pozdě,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám