Hlavní obsah

Vývoj politiky po Babišovi je hrůzostrašný, řekl Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý prezident Václav Klaus považuje vývoj české politiky po volbách v roce 2013 za hrůzostrašný. Důvodem je nástup podnikatele Andreje Babiše, který přinesl propojení politiky a byznysu. V ČR podle něj není žádná faktická opozice, žádné síly, které by situaci mohly změnit. Řekl to ve středu v České televizi (ČT).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

„To, co se stalo v roce 2013, je to hrůzostrašný posun v negativním směru (...) u nás nastala jiná éra se vstupem pana Babiše,” řekl Klaus. Volby podle něj ukončily polistopadové období. „Je to jiný svět, než býval v předchozích 25 letech.”

Na tuzemské politické scéně prý přitom nevidí politickou sílu, která by mohla tento podle něj nepříznivý trend zvrátit. Pravice v Česku podle Klause prakticky neexistuje. Politickou situaci považuje za „bezvýchodnou a nenadějnou.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Klaus opět kritizoval, že Babiš chce zemi a společnost řídit jako firmu. Podle něj země ani společnost řídit nejde, pokud není řeč o diktatuře. „Ta paralela je naprosto nevhodná a já jsem doufal, že už to pan Babiš opustil.“

Hrají divadýlko

Vzájemné napadání premiéra Bohuslava Sobotka, který Babišovi vyčítá propojení politiky, ekonomiky a médií, Babiš Sobotkovi zase neochotu věci podstatněji měnit, považuje Klaus jen za hru.

„Je naprosto jasné, že Sobotka s Babišem se milují a navzájem se potřebují. Je to rub a líc téže mince, a na sjezdu musí hrát divadýlko před svými straníky,“ řekl Klaus.

Do aktivní politiky se někdejší hlava státu vrátit nechce, protože se mu „takto docela dobře žije.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám