Hlavní obsah

Zemanovi odpůrci přinesli do Senátu petici s 11 tisíci podpisy. Chtějí žalovat prezidenta

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odpůrci prezidenta Miloše Zemana, kteří stojí za loňskými protihradními demonstracemi, nasbírali více než deset tisíc podpisů pod peticí proti hlavě státu. Žádají v ní, aby se senátoři zabývali prezidentovými výroky a případně podali na Zemana žalobu pro porušení Ústavy. Petici převzal místopředseda horní komory Přemysl Sobotka (ODS). Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček se nad požadavky petice pozastavil.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (uprostřed) a předseda petičního výboru Jaromír Jermář (vpravo) převzali z rukou Michala Majznera (vlevo) petici s názvem Prezidente odejděte.

Článek

„Petici jsme sestavili loni v srpnu jako reakci na těžko vysvětlitelné výroky prezidenta ve vztahu k Ukrajině,“ prohlásil na tiskové konferenci hlavní iniciátor Michal Majzner. Vadí mu Zemanův výrok, že na Ukrajině probíhá občanská válka.

Petice nese název Prezidente, odejděte a v současnosti ji podepsalo zhruba 11 tisíc lidí. Podle zákona se musí Senát zabývat peticí, pod kterou je minimálně 10 tisíc podpisů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Postupujeme dle ústavy. Petice, která obsahuje víc než deset tisíc podpisů, bude standardně projednána,“ uvedl Sobotka, který petici převzal. Zabývat se jí bude – zřejmě v dubnu – senátní petiční výbor. Ten pak může podat návrh, aby se petice projednávala i na plénu horní komory.

Jde o snahu přepsat výsledky voleb, míní Ovčáček

Ovčáček se pozastavil nad snahou autorů petice nechat prověřit Zemanovy výroky. „Šokující je požadavek 'prošetřit výroky'. Svoboda slova, svoboda názoru platí v demokratické společnosti pro všechny, tedy i pro prezidenta republiky. Tento normalizační přístup musí všichni bytostní demokraté odmítnout," citovala Ovčáčka ČTK.

"Je to také jednoznačný pokus přepsat výsledek demokratických, svobodných voleb," doplnil Ovčáček s tím, že podobně jako Zeman se kriticky k protiruským sankcím vyjadřují i státníci na západě. Autoři tak podle mluvčího „jen nahrávají ruské propagandě”.

Veleba: Není třeba Zemana odvolávat

Iniciátoři petice zároveň připravili návrh ústavní žaloby na prezidenta. Zeman podle nich ústavu porušil tím, že šíří ruskou propagandu, případně prý svou podporou Číny pošlapává hodnotový systém, na kterém vyrůstá český právní řád. Stěžují si také na jeho někdejší výrok, když navrhl nechat „vyhladovět Senát“, tedy zkrouhnout horní komoře rozpočet, což petenti označují za návod, jak obejít ústavu a docílit zrušení ústavní instituce.

Výrok o vyhladovění Senátu nepotěšil ani Zemanova podporovatele Jana Velebu, senátora a šéfa zemanovců (SPO). „On takový je, skutečně to řekl, mně se to taky nelíbilo, mluvil jsem s ním o tom, myslím si, že už by to asi nezopakoval. To se tu a tam velkému politikovi stává a není třeba ho kvůli tomu odvolávat. Zvlášť když je to hlava státu,“ řekl ve středu novinářům.

Petice je podle něj účelová. „Je to účelové a vím, jak se to shánělo. Shánělo se to zejména v pražském metru, takže proč nesehnat 11 tisíc podpisů. My máme třeba přes 30 tisíc podpisů na podporu prezidenta,“ pochlubil se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám