Hlavní obsah

Sobotka: Euro? Dnes říkáme rok 2020, ale uvidí se po volbách

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ČSSD sice ve své programové rezoluci o víkendu schválila přijetí eura do roku 2020 coby jednu ze svých hlavních priorit, šéf strany a premiér Bohuslav Sobotka ale ví, že to nemusí být samozřejmé. Záležet podle něj bude na příštích volbách a na tom, jak se příští vláda k této otázce postaví. Ta současná totiž shodu hledá marně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Sobotka je zastáncem přijetí eura v nejbližším možném termínu, je si ale vědom toho, že jeho nejsilnější koaliční partner ANO se k vstupu do eurozóny zatím příliš nemá.

„Vzhledem k tomu, že hnutí ANO není zatím připraveno diskutovat o stanovení termínu pro přijetí společné evropské měny, tak tato vládní koalice v tomto směru zatím pokročit nemůže,“ řekl Sobotka v úterý ráno novinářům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rok 2020 je možný

„Rok 2020 je politický cíl, který jsme deklarovali ve své programové rezoluci, kterou soc. dem. přijala na sjezdu. Je to jasný signál toho, že soc. dem. je připravena vést konkrétní diskuse, které budou zahrnovat i termín přijetí společné evropské měny. To je rozdíl mezi námi a hnutím ANO, s kterým tvoříme vládní koalici,“ řekl Sobotka.

Klíčové tedy budou příští volby do Poslanecké sněmovny a s nimi spojené sestavování vlády. Jednou z priorit této garnitury pak podle Sobotky bude zabývat se možným termínem přijetí eura. „V případě, že po volbách do Poslanecké sněmovny, které budou nejpozději v roce 2017, přijde nová vláda, tak by se měla znovu nad touto otázkou vážně zamyslet,” řekl.

Nevylučuje však, že se skutečně dodrží jako termín přijetí rok 2020, i když to po volbách za dva roky bude zřejmě představovat silný časový tlak. „Dnes říkáme, že rok 2020 je možný a bude záležet na tom, jak bude Česká republika připravena,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám