Hlavní obsah

Premiéra Sobotku nechává kauza Arnoštové v klidu

Právo, kab, rak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová čelí pochybnostem kvůli podivně levnému nákupu cenného stavebního pozemku v Praze. Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka však z kauzy nehodlá vyvozovat důsledky, nejedná se prý o nic, co by souviselo s politikou. „Je to letitý, čistě soukromý spor, který nemá žádné politické souvislosti,“ řekl v pondělí Právu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lenka Teska Arnoštová

Článek

Jak Právo v pondělí informovalo, v roce 2006 koupila Teska Arnoštová za zhruba 1,5 miliónu korun pozemek, který má dnes podle cenové mapy hodnotu takřka deseti miliónů korun, přičemž už tehdy byl znalecký posudek výrazně vyšší než skutečná kupní cena.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K pozemku jí pomohl její otec, právník Jan Arnošt, který několik let zastupoval původního majitele Tomáše Šulce při jeho snaze o vykoupení částí parcely od vzdálených příbuzných.

Poté, co ji Šulc tzv. zcelil, prodejní smlouvu na parcelu nachystal Arnošt na základě plné moci, kterou mu v den jejího podpisu udělil právě Šulc. Arnošt podle ní měl po prodeji pozemku své dceři dále dohlížet na řízení o povolení ke vkladu do katastru nemovitostí.

Způsob nabytí tohoto pozemku a postup pražského katastru však napadají dědicové původního majitele, který několik měsíců po prodeji zemřel.

Na Arnoštovou i jejího otce podali trestní oznámení pro možný podvod. Ona sama kontrovala trestním oznámením pro pomluvu a křivé obvinění.

Je připravená ukázat účty

Znepokojeni nejsou zřejmě ani její kolegové z předsednictva strany. „Článek jsem četla a respektuji informaci, že poslední soudní rozhodnutí ve věci bylo vydáno již dne 6. 11. 2013 a že kolegyně podává trestní oznámení. Nic dalšího k tomu nemám,“ reagovala nová místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Michaela Marksová.

Panu předsedovi i dalším kolegům v ČSSD jsem kdykoli připravená ukázat vše od smluv po doklady o převodu peněz, jako jsem to opakovaně udělala u soudu, které pak vždy rozhodly v můj prospěch
Lenka Teska Arnoštová, místopředsedkyně ČSSD

„S panem předsedou ani s kolegy v Lidovém domě jsme o této ,kauze’ zatím nehovořili. Ono také není příliš o čem. Někdo je nespokojený s rozhodnutím všech dostupných soudních instancí, a tak obchází noviny se svou verzí příběhu,“ napsala v pondělí Teska Arnoštová Právu.

Je pravda, že dědicům Šulce se nepodařilo kupní smlouvu s Arnoštovou zpochybnit, soudy ji pravomocně označily za platnou a pražský katastr Arnoštovou v roce 2013 uznal jako vlastníka pozemku.

„Panu předsedovi i dalším kolegům v ČSSD jsem kdykoli připravená ukázat vše od smluv po doklady o převodu peněz, jako jsem to opakovaně udělala u soudu, které pak vždy rozhodly v můj prospěch,“ dodala. Informace o tom, na čí účty šly peníze, by přitom byla zajímavá i pro veřejnost.

Vzhledem k tomu, že Arnoštovými zaplacená částka do koruny přesně odpovídala soudnímu vyrovnání, které musel Šulc zaplatit příbuzným při scelování pozemku, se jeví, že by vlastně z prodeje cenné parcely neměl nic. A to musel ještě zaplatit daň z převodu nemovitostí. Navíc rodina tvrdí, že na účet Šulce peníze nepřišly.

Z ministerstva neodejde

Trestní oznámení neovlivní Arnoštové zřejmě ani kariéru. „Já bych řekl, že dnes může podat trestní oznámení každý na každého. Institut je zneužíván. Mnohdy lidé vědí, že k odsouzení nedojde, jen chtějí dotyčnému zkomplikovat život, a tak na něj podají trestní oznámení. Já ctím presumpci neviny,“ řekl Právu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček při emotivním projevu před novináři

Zisk místopředsednického křesla v ČSSD ji připraví o její pozici náměstkyně pro legislativu na ministerstvu zdravotnictví. Souběh funkcí totiž od července 2015 zakazuje služební zákon.

Zákon o státní službě platí pro všechny. Forma dalšího působení paní Arnoštové na ministerstvu je věcí její dohody s ministrem zdravotnictví
Bohuslav Sobotka, premiér

Bez práce však nezůstane, protože podle informací Práva pro ni ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) chystá pozici své politické náměstkyně. Tato funkce už v konfliktu se služebním zákonem není.

„Já jsem to zatím ještě neřešil. Máme čas do 30. června, domluvím se s ní na nějakém modelu, který bude oběma vyhovovat,“ řekl Právu Němeček.

„Ještě jsem neměla možnost hovořit s panem ministrem, jsem nemocná. Není vyloučené, že bych mohla zastávat pozici politické náměstkyně. Na to, aby se to vyřešilo, je čas do začátku července,“ sdělila Teska Arnoštová.

Proti jejímu setrvání na ministerstvu nemá nic ani premiér Sobotka. „Zákon o státní službě platí pro všechny. Forma dalšího působení paní Arnoštové na ministerstvu je věcí její dohody s ministrem zdravotnictví,“ uvedl pro Právo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám