Hlavní obsah

Českem se proženou američtí vojáci, vláda jejich průjezd odsouhlasila

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Českou republikou projede na přelomu března a dubna více než 500 amerických vojáků v 118 vozidlech. Budou se vracet ze cvičení americké armády a vojáků dalších členských zemí NATO v Polsku i Pobaltí a požádali o možnost projet přes české území. Kabinet premiéra Sobotky s požadavkem USA v pondělí souhlasil, ministři to považují za součást plnění spojeneckých závazků.

Foto: General Dynamics

Americký obrněný transportér Stryker ve verzi ATGM

Článek

„Vláda souhlasila s průjezdem této jednotky ozbrojených sil Spojených států,“ informoval na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Konvoj by měl projet v době od 29. března do 1. dubna.

Souhlasným stanoviskem podle Sobotky Česká republika plní spojenecké závazky. „Vyjadřujeme naši sounáležitost a solidaritu se spojenci,“ řekl premiér.

Přes pět stovek vojáků a 118 vozidel

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) upřesnil, že Českem projede 516 amerických vojáků v 118 vozidlech. Vesměs se má jednat o obrněné transportéry Stryker, tedy něco na způsob českých pandurů.

Foto: General Dynamics

Americký obrněný transportér Stryker ve verzi FSV

Konvoj pojede po třech trasách a všechny kolony se setkají v Praze-Ruzyni, odkud vojáci pojedou do Plzně a dál do Německa. Stropnický už dopředu požádal obyvatele o shovívavost při průjezdu vojska.

Přesunu bude po celou dobu asistovat vojenská policie, Police ČR a celní správa. Česká strana bude dodávat například palivo, ale všechny náklady si budou podle ministra hradit Američané.

Reklama

Výběr článků

Načítám