Hlavní obsah

Kalousek: Babišův zákon o biopalivech je tunel ve výši devíti miliard. Lže, říká Babiš

Aktualizováno

Miroslav Kalousek (TOP 09) v Otázkách Václava Moravce v neděli řekl, že zákon o biopalivech, který projednala vláda, je tunel na státní rozpočet ve výši devíti miliard. Podle něj dostane Babišův Agrofert na daních kvůli tomuto zákonu pět miliard. Babiš na to reagoval odmítavě, podle něj má Agrofert daňovou výhodu za biopaliva kolem 70 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

K zákonu o biopalivech se místopředseda TOP 09 dostal při hodnocení sjezdu sociální demokracie o uplynulém víkendu. Před novým vedením podle něj stojí dva velké úkoly, a sice udržet vládu a nedovolit oligarchizaci. Narážel tím na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který si podle něj sám napsal zákon pro svou společnost.

„Verbálně se proti oligarchizaci vymezují, ale praktickými kroky ji umožnují. Jako zákon o biopalivech. Protestuji proti daňovému zvýhodnění první generace. Program byl notifikován v roce 2009, povolení končí v červenci 2015. Měli jsme ho tudíž ukončit, ale přichází nový program a daňové zvýhodnění. Každý z nás včetně kojenců zaplatí 500 korun Andreji Babišovi,“ uvedl v pořadu Kalousek.

„Zákon si Babiš sám napsal, aby vyhovoval jemu, ten zákon je tunel na státní rozpočet ve výši devíti miliard. Asi polovinu z té částky dají daňoví poplatníci Agrofertu. Není důvod, proč ten program prodlužovat, kromě toho, že na něm chce Babiš vydělat,“ vysvětlil Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Na Kalouskova slova reagoval později Babiš e-mailem. „Výrobci biopaliv nedostávají žádné dotace. Vysokoobsahová biopaliva mají slevu na spotřební dani, ta činila v roce 2013 1,5 miliardy Kč pro všechny subjekty v ČR, kteří tuto výhodu mají, a to jsou přepravci. Státní podniky České dráhy, ČD Cargo, dopravní podniky, soukromí přepravci i občané, kteří na biopaliva jezdí. Přepravci v rámci mé firmy mají výhodu kolem 70 miliónů Kč,” napsal Babiš Právu.

„Kalousek je demagog, který stále sprostě lže,” dodal Babiš.

Podle něj jsou biopaliva problémem resortu zemědělství, a nikoli financí.

Bič na nepoctivé prodejce

Proti Kalouskovu tvrzení se ohradil i další host Otázek, nově zvolený místopředseda ČSSD Milan Chovanec. „Lidé zvolili Babiše s tím, že vlastní Agrofert. Peníze půjdou také jiným subjektům. Nemám důvod si myslet, že daňová výhoda není oprávněná,“ konstatoval Chovanec.

„Můžeme se na to ještě jednou podívat, ale odmítám, že by si Babiš něco přihrával pro sebe. Argumenty proti jsem ještě neslyšel,“ oponoval Chovanec.

Nemáte mnoho náčelníků a málo indiánů?
Kalousek k přijímání nových policistů

V další části pořadu přišla řeč také na hodně diskutované registrační pokladny. Podle Chovance mají podobný model v Chorvatsku, kde funguje. Vláda by chtěla, aby zákon začal platit v příštím roce. Lidovci ale žádají úpravy předlohy, proto není jisté, zda se podnikatelé na změny stačí připravit. Koalice chce ale bič na nepoctivé prodejce. „Třeba v asijských večerkách nedostanete ani stvrzenku,“ vylíčil Chovanec.

„Registrační pokladny se nedají stihnout ani technicky, přinese to šikanu, vydělá na tom ten, kdo to nainstaluje a ten, kdo ten systém bude udržovat. Malé obchodníky zákon zlikviduje. Nikde nebylo prokázáno, že byl po zavedení vyšší výběr DPH,“ uvedl místopředseda TOP 09.

Konec koalice?

O možném konci koalice mluvil Chovanec při debatě o církevních restitucích. Babiš totiž uvažuje o jejich zdanění. „Když dojde ke zdanění, tak končí koalice, lidovci to řekli jasně. Babiš chce buď rozbít koalici, nebo to jen tak říká a zkouší reakci,“ konstatoval místopředseda ČSSD s tím, že ministr financí musí mít domluvu s lidovci.

Vyšší výběr daní může pomoci například při prosazování navýšení rozpočtu ministerstva vnitra. Chovanec chce pro svůj rezort v příštím roce dvě miliardy navíc kvůli navyšování počtu policistů nebo lepšího vybavení. Kalousek na to reagoval otázkou: „Nemáte mnoho náčelníků a málo indiánů? Na to byste se měli podívat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám