Hlavní obsah

Do ČR přiletí další skupina krajanů z Ukrajiny, přivítá je Zeman

Praha

Do Prahy v neděli odpoledne přiletí dalších 40 krajanů z Ukrajiny, kteří se kvůli obavám z bezpečnostní situace v zemi rozhodli přestěhovat do Česka a získali tu povolení k trvalému pobytu. Krajané z jihu a východu Ukrajiny přiletí armádním speciálem a na ruzyňském letišti je přivítá prezident Miloš Zeman, ministr vnitra Milan Chovanec a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD).

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Do Česka tak dorazí druhá velká skupina Ukrajinců českého původu, kteří zažádali o přesídlení do země svých předků. První skupina 44 lidí z Čechohradu na východě Ukrajiny přijela na počátku března autobusem. Někteří další se pak přesunuli automobilem. Ostatní držitelé povolení k trvalému pobytu mají přijíždět průběžně.

Celkem toto povolení udělily české úřady ve zrychleném řízení téměř 140 krajanům hlavně z jihu a východu Ukrajiny, kteří byli nejvíce ohroženi boji mezi vládními a separatistickými silami na Donbasu. Stejnou možnost chtějí nabídnout i krajanům ze Žytomyru a dalších oblastí Ukrajiny.

Po příletu do Česka se krajané připojí k těm, kteří už v zemi jsou, a budou bezplatně ubytováni v hotelu ministerstva vnitra jihočeské Červené nad Vltavou. Tam mohou zůstat půl roku s možností prodloužení pobytu až na rok. Kromě ubytování mohou dostat finanční pomoc až 50 000 korun pro dospělé a 20 000 pro děti, získají asistenci při hledání trvalého bydlení nebo zaměstnání a možnost absolvovat jazykové kurzy a další aktivity pro začlenění do české společnosti.

Program přesídlení krajanů vznikl v reakci na loňské žádosti několika stovek ukrajinských občanů českého původu prezidentu Zemanovi o repatriaci. Vláda na přesídlení uvolnila v polovině ledna 66 miliónů korun. Program se týká krajanů z celého světa, kteří se ocitnou v krizové situaci, jaká je nyní na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám