Hlavní obsah

Škromach: Vnitrostranická opozice ČSSD už bude mluvit jen v médiích

Právo, Karolina Brožová

Výsledek volby nového vedení ČSSD ne zcela potěšil místopředsedu Senátu Zdeňka Škromacha. V rozhovoru pro Právo řekl, že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se obklopil ve vedení jen lidmi, kteří zastávají stejné názory jako on sám. Vnitrostranická opozice už zazní jen v médiích.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach hovoří s novináři před zahájením volebního sjezdu ČSSD 13. března v pražském Kongresovém centru.

Článek

Jak hodnotíte výsledek sjezdu? Delegáti zvolili do vedení Sobotkovy favority: Milana Chovance, Lenku Tesku Arnoštovou, Lubomíra Zaorálka, Michaelu Marksovou Tominovou a Jana Hamáčka. Vy spíš zastupujete ve straně opozici vůči Sobotkovi. Nechybí vám ve vedení nějaký váš člověk?

Výsledky dopadly, jak se dalo očekávat podle předběžných dohod v krajích. Došlo k výraznému omezení vlivu jihomoravské organizace, která měla dlouhodobě ve vedení výrazné zastoupení. Zajímavé je, že tak ve vedení posílila Praha při svých volebních výsledcích. Možná je to strategie. Dvě ženy ve vedení z Prahy by měly odpracovat budoucí úspěch. Snad i v Praze bychom mohli zvítězit, nejen na Moravě.

Pokud jde o kraje – kromě Slávka Sobotky Jihomoravský kraj nemá ve vedení zastoupení. Nové vedení převzalo veškerou odpovědnost a už se nemá na co vymlouvat, že jim někdo háže klacky pod nohy, nebo má jiný názor.

Dřív stačilo říct svůj jiný názor v rámci stranického orgánu, dnes bude potřeba využívat mediální cesty. Jinak asi sdělit názor bude složitější. Ale ukáže čas. Soc.dem. má za sebou jeden klidný a jednoznačný sjezd. Pamatuju daleko vypjatější atmosféru.

Hned tři místopředsedové ve vedení pocházejí přímo z Prahy, většina ostatních se tu převážně času vyskytuje. Neztratí vedení spojení s venkovem?

To je otázka na Slávka Sobotku. Je to jeho strategie. Podle mě by měly být zastupovány ty regiony, kde byla soc.dem. úspěšná. Je dobré přenášet dobré zkušenosti, nikoliv se učit. To posílení Prahy podle mě není úplně šťastné. Ale jsem rád, že je ve vedení zastoupeno více žen. Sociální demokracie prosazuje více žen ve vyšších funkcích. Problematické však je, že je to prezentace Prahy.

Výrazně v sestavě vedení oslabila Morava. Uvidíme, jaký to bude mít vliv na budoucí volební výsledky a vedení volebních kampaní. Morava a některé české venkovské okresy a kraje byly zárukou, že ČSSD vítězila.

Poslanec Jeroným Tejc ve svém nominačním projevu na prvního místopředsedu varoval, že se Sobotka obklopil jen přikyvovači. Souhlasíte s ním?

Určitě ano. V sociální demokracii už za první republiky byly různé názorové proudy a je dobré, aby byly zastoupeny ve stranických orgánech. Protože pak se snaží vyhraňovat, prezentovat a to vede k vnitřní rozpolcenosti, než deklarované jednotě. Akční jednota různorodosti názorů byla vždy sílou soc.dem. a to z hlediska voličské základny. Soc.dem. oslovuje široký voličský potenciál. V posledních letech nám berou hlasy okamurovci i ANO. Bude důležité, jak bude vedení dávat prostor jiným názorovým proudům uvnitř strany, než tomu, který monolitně prezentuje vedení strany.

Vy jste ohlásil, že budete chtít kandidovat na prezidenta. Pokud budete chtít kandidovat jako kandidát ČSSD, budete muset dostat požehnání od vedení. Myslíte, že máte šanci?

Já doufám, že budeme vést férový souboj o kandidaturu na cokoliv, včetně kandidatury na prezidenta. Potěšilo mě vyjádření Slávka Sobotky, že v případě nominací na prezidenta bude chtít, aby rozhodovala celá členská základna. Po minulých zkušenostech, kdy Jirku Dienstbiera vybralo úzké vedení strany, doufám, že o tom budou rozhodovat všichni členové soc.dem.

Jiří Dienstbier dostal ve volbě statutárního místopředsedy jen 75 hlasů z více než sedmi stovek. Neměl by rezignovat na post ministra?

Ten výsledek je vyslovením nedůvěry vůči jeho osobě. Je věcí premiéra, koho si nominuje do vlády. Myslím, že stranický neúspěch by neměl ovlivňovat to, jestli je někdo ministrem. Tam by mělo jít o výsledky práce. Na druhou stranu se ukazuje, že jeho podpora výrazně poklesla. Stranický princip soudržnosti u něj nefunguje, Jirka se egocentricky soustředí sám na sebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám