Hlavní obsah

Plat poslance? Základ jen třetina, zbytek paušály

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Na zajištění servisu pro 200 poslanců vyplatila loni Sněmovna celkem 245 491 902 korun. V průměru je to 1 227 459 korun na jednoho člena dolní komory. Jsou v tom započítány náhrady na reprezentaci, stravu a dopravu, které se vyplácejí zároveň s platem přímo samotnému poslanci. Vyplývá to z přehledu nákladů kanceláře Sněmovny, o který Právo požádalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Suma, kterou tyto zákonem stanovené paušální náhrady poslanců i platby za služby obnášejí, může tvořit až dvojnásobek toho, kolik je základní plat člena parlamentu. Ten činí ročně bez funkčních příplatků 670 800 korun hrubého. Bere ho však jen menšina poslanců. Celkově hospodařila Sněmovna s 1,1 miliardy korun.

Letos to bude dražší

Ve výdajích na poslance jsou i náklady, které uhradila Sněmovna za odborné práce a literaturu pro jednotlivé zákonodárce, na jejich kanceláře ve volebních obvodech i na ubytování mimopražských v hlavním městě. Zahrnuje i platy jejich asistentů a úhradu výdajů na telefony a internet. Peníze za tyto další služby nejdou samotným poslancům, ale Sněmovna proplácí jimi potvrzené faktury.

Letos bude asi částka na náhrady a servis poslanců o něco vyšší, protože narostl plat zákonodárců a s tím se zvedly i náhrady na reprezentaci, stravu a dopravu. Ostatní náhrady zůstaly i pro letošek stejné. S výjimkou finančních limitů na telefony, které se ukázaly být zbytečně vysoké a poslanci je nikdy nevyčerpali. Rozpočtový výbor proto rozhodl o snížení hranice ze sedmi na pět tisíc.

Nejmíň stojí Pražané

Loni mohli členové komory protelefonovat celkem 16,8 miliónu korun, využili z toho 5,9 miliónu. Dva tisíce, o které se limit snížil, se ale neušetří, protože je výbor přesunul do příspěvku pro kluby.

Nižší výdaje mívá Sněmovna s pražskými členy, kteří nepotřebují zajistit ubytování, a také jejich paušální náhrada za dopravu je nejnižší. Ti ale pro změnu vykazují vyšší náklady na své poslanecké kanceláře kvůli ceně pronájmů v hlavním městě.

Naopak poslanci ze severní Moravy vyjdou Sněmovnu dráže. Zatímco Pražáci dostávají na dopravu ročně 248 400 Kč, poslanci cestující do Prahy více než 250 kilometrů mají nárok na 373 200 korun.

Na bydlení poslanců vynaložila Sněmovna loni 17 669 098 korun. Ve dvou ubytovnách, které má k dispozici, není dostatek bytů, a tak si 96 zákonodárců našlo bydlení v Praze samo. Ročně se musejí vejít do limitu 204 000 korun, čehož plně využilo 70 z nich. Ostatní získali pronájmy levněji.

Sněmovna hradí poslancům i jejich kanceláře ve volebních obvodech, kde se mohou setkávat se svými voliči. Loni za ně zaplatila 55 894 802 korun. Peníze putují přímo majiteli či pronajímateli objektů. Povolená výše sjednaného nájmu záleží na velikosti města, kde si regionální kancelář zákonodárce pronajal.

Nejlevněji pořídila kancelář Věra Kovářová (TOP 09) v Berouně, za kterou Sněmovna uhradila 72 tisíc korun.

Nejvyšší fakturu na 417 200 korun proplatila loni Sněmovna za brněnskou kancelář jejího stranického kolegy Roma Kostřici, která ale zahrnovala nájem i za dva měsíce předcházejícího roku. „Měnil jsem kancelář a tak jsem platil dva měsíce ze svého. Sněmovna mi poté platbu dodatečně uhradila,“ vysvětlil poslanec Právu.

Pokračuje „malá domů“ stranám

Již roky využívají některé strany možnost, že jejich poslanci mají kanceláře v budovách svých partajních sekretariátů. Téměř stoprocentně to tak dělají komunisté, kterým tak parlament loni přispěl deseti milióny korun.

Jejich místopředseda Jiří Dolejš, který má spolu se svou kolegyní Martou Semelovou kanceláře přímo v pražské centrále a dohromady tak dotlačili 772 tisíc korun, v tom problém nevidí.

„Není to nic proti ničemu. Podstatné je, aby kancelář plnila funkci, tedy, aby tam lidé trefili, je tu informační servis, pořádají se tu právní porady, svým způsobem je to spojené příjemné s užitečným,“ hájí letitou praxi.

KSČM v tom není sama. Stejnou možnost využívá také ODS, ČSSD, KDU-ČSL a krátce po volbách si stejnou praxi začali rychle osvojovat i nováčci z ANO a Úsvitu.

Milióny za pomoc

Největší položku ve výdajích komory představují platy poslaneckých asistentů. Těm loni na účtech přistálo dohromady 80 924 785 korun. Každý poslanec si může zvolit takový počet asistentů, jaký uzná za vhodné. Měsíčně mezi ně může každý poslanec rozdělit 35 875 korun.

Někteří poslanci ani tuto možnost nevyužili, a tak se nevyčerpalo zhruba pět miliónů korun z těch, které byly pro tuto položku vyčleněny.

Plnou sazbu účtovali pomocníci 74 poslanců, v kolonce u Simeona Karamazova (ODS) chybí do ročně stanovených 430 500 Kč dvě a u Zdeňka Bezecného (TOP 09) čtyři koruny. Nejméně svým dvěma asistentům poskytl Václav Klučka (ČSSD), který jim dal dohromady loni 240 tisíc korun. Vedle stálých asistentů si mohou poslanci také sjednat pomoc různých odborníků. Na tzv. expertné mají roční limit 155 184 korun. Třicet zákonodárců tuto sumu využilo do mrtě, desítky dalších zůstaly pár korun pod touto hranicí. Celkem to vyšlo Sněmovnu na 28 509 068 korun.

Základní plat poslance loni činil 55 900 korun a náhrady 29 300 až 38 400 korun. Letos berou 62 400 korun a paušálně 31 900 až 43 200 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám