Hlavní obsah

Euro za pět let, nemocenská první tři dny, důchody. ČSSD představila priority

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvoj dopravy, valorizace penzí, obnovení nemocenské v prvních třech dnech nemoci a přijetí eura kolem roku 2020 – to je výčet priorit, které bude soc. dem. v následujících letech prosazovat. V sobotu je v programové rezoluci schválili delegáti 38. sjezdu ČSSD v Praze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zprava předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda Jan Hamáček při hlasování v Kongresovém centru

Článek

Minimální mzda by se podle soc. dem. měla do konce volebního období zvýšit na 40 procent průměrné mzdy.

„Je to rezoluce, která se jmenuje Fungující a spravedlivý sociální stát. Připravil jsem ji ve spolupráci s našimi ministry a předsedy odborných komisí,“ informoval delegáty šéf soc. dem. Sobotka.

„Dokument zdůrazňuje některé věci z koaliční smlouvy, na kterých nám záleží. Zdůrazňujeme v něm priority na rok 2016 a 2017 a jsou tam i nové věci, na kterých když se nedohodneme s koaličními partnery, tak je budeme prosazovat v příštích volbách do Sněmovny,“ dodal.

Ve své programové rezoluci sociální demokraté nepřekvapili – oprášili stará témata a zopakovali hodnoty, které strana prosazuje prakticky od svého vzniku – tedy sociální soudržnost, bezpečnost, vzdělávání, rodinnou politiku.

Rudým šátkem pro euroskeptické strany je v rezoluci ČSSD bod, který se týká přijetí eura. Vláda by měla podle delegátů sjezdu ČSSD ve své hospodářské a rozpočtové politice pokračovat v přípravách na přijetí společné evropské měny v možném termínu kolem roku 2020. Soc. dem. si slibuje, že právě přijetí eura zajistí, aby naše země zůstala atraktivní pro investice a snížilo se riziko prudkých měnových výkyvů.

Proti parodii na demokracii

V rezoluci si sociální demokraté rýpli i do svého koaličního partnera – šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. „Proto, abychom tu brzy neměli jen parodii na demokratický systém, v níž místo politických programů a demokratických stran budou spolu o vliv na budoucnost státu soupeřit jen bohaté podnikatelské klany, potřebujeme v zákonech jasněji definovat střet zájmů, zpřísnit pravidla pro financování politických stran a volebních kampaní a zpřesnit mediální legislativu,“ píše ČSSD ve svém programu.

Už v polovině letošního roku chce sociální demokracie odstartovat čerpání nových evropských fondů. Peníze chce využít na modernizaci firem, výzkum a inovace, výstavbu sociálních a startovacích bytů a rozšíření kapacit mateřských a základních škol.

Stát by si měl podle sociálních demokratů udržet také svou energetickou bezpečnost, které podle rezoluce pomůže rozvoj jaderných elektráren. V roce 2016 a 2017 by podle návrhu soc. dem. měl stát investovat do vzdělávání, vysokých škol a podpory vědy a výzkumu. Pokračovat by měla vláda i ve valorizaci penzí a reálném růstu platů zaměstnanců veřejného sektoru.

Vyřešit chce soc. dem. také otázku zastropování věku odchodu do důchodu. Zřídit chtějí také institut pacientského ombudsmana, nebo úplně zakázat kouření v restauracích, aby ochránili hosty i personál.

Za spravedlivé soc. dem. pokládá, aby byla obnovena výplata nemocenské v prvních třech dnech nemoci.

„I v roce 2016 budeme prosazovat výrazné zvýšení minimální mzdy tak, aby se do konce volebního období přiblížila 40 procentům průměrné mzdy. Zvýšení minimální mzdy by se mělo týkat i osob se zdravotním postižením,“ píšou dále sociální demokraté.

Prosadit chtějí také zákon o náhradním výživném tak, aby měli lepší postavení rodiče samoživitelé.

Do sportu tři miliardy

Oproti vyjádření prezidenta Miloše Zemana chce soc. dem. posílit inkluzi, aby mohlo být co nejvíce dětí začleněno do hlavního vzdělávacího proudu. Od roku 2016 chce soc. dem. posílit financování sportu o tři miliardy korun, peníze si slibuje vybrat účinnějším zdaněním hazardu.

Zavést chtějí sociální demokraté teritorialitu exekutorů, která odpovídá výkonu státní správy. „Trváme na přijetí legislativních opatření proti lichvě, všichni poskytovatelé úvěrů musí mít licenci ČNB,“ píšou dále sociální demokraté.

Tématem pro soc. dem. zůstala i protikorupční politika. ČSSD chce posílit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu a zavést efektivní model zveřejňování smluv veřejných institucí.

Zákony o prokazování původu majetku a zavedení elektronické evidence tržeb chce sociální demokracie připravit a schválit tak, aby mohly platit už od roku 2016. „Stát musí důrazněji zasáhnout i proti daňovým únikům spojeným s prodejem lihovin, vína pocházejícího ze zahraničí a proti černému zaměstnávání,“ stojí dále v rezoluci.

Další z priorit pro nejbližší období je i zrychlení výstavby dopravní infrastruktury.

„Kromě dokončení dálničního propojení se všemi sousedními státy a výstavby R35 jako alternativy k D1 pokládáme za důležité také propojit po železnici Letiště Václava Havla a centrum Prahy,“ vysvětluje strana. Slibuje, že se započne s přípravou vybudování vysokorychlostní železnice v ČR v souladu s Bílou knihou EU, která by nás měla spojit se západní Evropou a rovněž propojit Prahu s Brnem.

Soc. dem. trvá zároveň i na včasném uskutečnění transparentního výběrového řízení pro provozovatele mýtného systému na nové období od roku 2017.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám