Hlavní obsah

Sobotka prosadil kvóty pro ženy na kandidátkách

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Delegáti během druhého dne sjezdu ČSSD schválili změny stanov, které zavádějí i kontroverzní kvóty pro ženy usilující o zvolení. Na kandidátkách do krajských a sněmovních voleb tak nově bude muset být alespoň 40 procent žen. Ke schválení tohoto návrhu burcoval před hlasováním šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který řekl, že případné neschválení by považoval za neúspěch.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na 38. sjezdu strany

Článek

Řada samotných sociálních demokratů se přitom ještě během sjezdu proti povinným genderovým kvótám vyhraňovala. Argumentovali tím, že by lidé neměli být protěžováni na základě pohlaví, ale měli by se prosadit díky svým kvalitám.

V rámci stanov schválili delegáti také novinku, podle které bude o sestavování kandidátek rozhodovat nejširší členská základna soc. dem., tedy každý člen strany. Obě tyto otázky posvětili členové ČSSD již v loňském vnitrostranickém referendu.

Sobotka: Neodhlasování stanov by byl neúspěch

Předseda strany Bohuslav Sobotka vystoupil před zahájením hlasování o stanovách s razantním projevem, ve kterém vyzval delegáty, aby odsouhlasili nové stanovy a potvrdili tak to, co členové strany v celorepublikovém referendu schválili.

Sobotka vzpomněl na proběhlé referendum a uvedl, že členy ČSSD, kteří v něm hlasovali, bude zajímat, jestli delegáti na sjezdu jejich hlas respektovali, nebo ho hodili do koše. „Pokud dnes nezapíšeme do stanov soc. dem. rozhodnutí naší členské základny, tak už nám nikdy naši členové neuvěří, už k žádnému hlasování nepůjdou, pošlou nás do háje s jakýmkoli referendem, protože uvidí, jakým způsobem jsme naložili s tím referendem, které bylo,“ řekl.

„Když stanovy schválíme, tak to bude úspěch. Když stanovy neschválíme, tak to bude neúspěch,“ prohlásil jednoznačně.

Dienstbier: Všechno jen šaškárna

Proti návrhu stanov ještě před hlasováním ostře vystoupil ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier. Vadily mu některé změny, které se v návrhu udály na poslední chvíli a které podle něj nakonec nepovedou k tomu, aby široká členská základna získala víc pravomocí.

„Je to naprosté vykostění toho principu, který byl v polovině loňského roku schválen," prohlásil s tím, že podle nových stanov nebudou členové rozhodovat o kandidátkách přímo, ale budou muset brát v potaz rozhodnutí regionálních stranických orgánů.

„Pokud schválíme to, co tady bylo načteno, celé je to jenom naoko a je to popření vnitrostranického referenda a jeho výsledku. V tom případě to všechno byla šaškárna, která nás stála nějaké milióny korun,“ prohlásil.

„Na členy kašleme a nenecháme je vůbec o ničem rozhodovat. Pár bafuňářů nějakých krajských mafií a bratrstev si tady o všem rozhoduje, pokud takovouto cestou půjdeme, tak je to cesta do hrobu sociální demokracie,“ dodal.

Druhý den začal projevy hostů

Změna stanov je hlavním tématem druhého dne sjezdu. Ten odstartoval v devět hodin vystoupením zahraničních hostů. Dorazil například předseda saské soc. dem. Martin Dulig nebo předseda soc. dem. frakce v Evropském parlamentu Gianni Pittella.

V první den sjezdu si sociální demokraté zvolili nové vedení. Předsednické křeslo obhájil premiér Bohuslav Sobotka. Jeho novým prvním místopředsedou byl zvolen ministr vnitra Milan Chovanec. Za řadové místopředsedy vybrali delegáti Jana Hamáčka, Martina Starce, Lubomíra Zaorálka, Michaelu Marksovou a Lenku Tesku Arnoštovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám