Hlavní obsah

Sobotka jednoznačně obhájil post předsedy ČSSD

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Premiér Bohuslav Sobotka v pátek obhájil post předsedy ČSSD. Ve volbě na 38. sjezdu sociální demokracie mu dalo hlas 85 procent delegátů. Ve svém kandidátském projevu Sobotka řekl, že ČSSD si nelze koupit a strana nebude divizí jakékoli podnikatelské skupiny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Staronový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka byl s 14 nominacemi jediným kandidátem na předsedu strany. Hlasovalo pro něj 606 delegátů, 18 hlasů bylo neplatných.

„Vážím si silného mandátu, který jsem dostal,” komentoval Sobotka výsledek volby ve svém stručném projevu po zvolení předsedou. Sjezd je podle něj tentokrát mimořádně reprezentativní, o to silnější je pak jeho nabytý mandát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O znovuzvolení požádal Sobotka ve svém kandidátském projevu. „Nejen proto, že jsem ve vládě začal práci, kterou bych chtěl dotáhnout do konce, a splnit slib, který jsem dal voličům,“ prohlásil. „Mým cílem je silná, jednotná a soudržná sociální demokracie, sociální demokracie schopná unést vládní odpovědnost, schopná vnitřních reforem a modernizace,“ dodal.

Levý střed

Otřel se také o hnutí ANO a Andreje Babiše, kterého zkritizoval už krátce po zahájení sjezdu ve svém zahajovacím projevu. „Nás si nelze koupit, z nás se nedá nikdy udělat divize jakékoli podnikatelské skupiny,“ naznačil v části projevu, kde hovořil o ČSSD jako pojistce k hájení svobody slova. Babiše přitom dopoledne zkritizoval kvůli kumulaci mediálního vlivu.

Sobotka také prohlásil, že by soc. dem. měla pod jeho vedením být stranou levého středu. Bude usilovat o otevření partaje nestraníkům, kteří sdílejí myšlenky ČSSD, ale nechtějí se stranicky angažovat. I s takovými počítá do čela kandidátek. Vyjádřil také přání vyššího zastoupení žen ve straně, doufá, že se během páteční volby dostane do vedení více než jedna místopředsedkyně.

Zopakoval také nutnost nastavení sociálního státu a „skutečně prostupné společnosti“. Z ekonomiky mají podle něj spravedlivě profitovat všichni občané. „Společnost musí nabídnout rovné šance dětem z rodin samoživitelek i rodinám, které se starají o někoho, kdo je zdravotně postižený,“ nastínil.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

V Kongresovém centru začal v pátek sjezd ČSSD. Na snímku premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Hloušek, Právo

Českou a evropskou hymnou začal v pražském Kongresovém centru 38. sjezd ČSSD. Na snímku Karel Virgler, dirigent pěveckého souboru Rolnička

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám