Hlavní obsah

Země je jako modrobílý klenot, vzpomínal astronaut Charles Duke

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Země vypadá z vesmíru jako modrobílý klenot. Barvy byly velice ostré. Tak popsal svůj dojem z pohledu na naši planetu z povrchu Měsíce americký astronaut Charles Duke. Člen letu Apolla 16 přijel na návštěvu do Česka, aby na pražském výstavišti otevřel výstavu Gateway to Space, tedy Brána do vesmíru.

V Praze se představila světová výstava o kosmu, uvedl ji astronaut Charles Duke, který vystoupil na MěsícVideo: Novinky

 
Článek

„Měli jsme možnost vidět půlku Země ozářenou Sluncem a druhá půlka byla zakrytá temnotou. Viděli jsme polární čepičky, krásu oblaků a oceánů. Vypadalo to, jako bych si mohl vzít Zemi do dlaně,“ popsal svůj zážitek Duke.

Provést tajemstvím vesmíru a alespoň částečně přiblížit jeho krásu se pokouší expozice na holešovickém výstavišti.

K vidění je například kámen z Měsíce, který přivezla posádka Apolla 15. Speciální vitrína návštěvníkovi umožní, aby se vzorku měsíční horniny dotkl.

Vyzkouší si přistání z kosmu

Lidé si vyzkouší, jak vypadá výcvik kosmonautů a jaké pocity zažívají. Jde například o zařízení nazvané Multi-Axis Trainer umožňující rotaci ve všech osách nebo letecké pilotní simulátory stíhačky F 15 a simulátor přistání raketoplánu. Návštěvníci si také mohou projít funkční maketu simulátoru pilotní kabiny amerického raketoplánu STS nebo si vyzkoušet přistání jako při skutečném návratu z oběžné dráhy.

Mezi exponáty je také skafandr Jurije Gagarina i dalších kosmonautů, lunární vozítko Rover, část orbitální stanice MIR i mezinárodní stanice ISS, simulátor kabiny amerického raketoplánu Atlantis a mnoho dalších interaktivních zařízení sloužících k výcviku kosmonautů ve střediscích NASA.

Reklama

Výběr článků

Načítám