Hlavní obsah

Věčný student přišel o výživné, peníze bude možná muset otci vrátit

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

V necelých 24 letech studuje druhou střední školu, navíc soukromou. Do čtvrtého ročníku nasbíral přes 1800 hodin absencí a jeho známky oscilují mezi čtyřkou a pětkou.

Foto: Profimedia.cz

Muž studuje ve svých 24 letech střední školu. Jeho docházka je nevalná. Ilustrační foto

Článek

Po svém otci, se kterým nežije, přesto soudně požadoval výživné. Právo „věčných studentů“ na peníze od rodičů ale už zatrhl Ústavní soud (ÚS) a ve středu jeho verdikt uvedl do praxe Okresní soud v Opavě.

Ten zamítl studentovu žádost na další zvýšení výživného a naopak otce povinnosti platit měsíčně několik tisíc zprostil, a to dokonce zpětně. Mladému muži teď reálně hrozí, že bude muset otci vrátit několik desítek tisíc korun za uplynulé měsíce.

Bývalý policista Jiří Fruncek platil na svého syna, který žil s bývalou ženou, roky. Hoch se vyučil nástrojařem, ale po vyučení zamířil rovnou na úřad práce.

Nebylo už z čeho brát, pořád jsme jen řešili, kde vzít peníze
Anna Fruncková

Po roce se pak ve svých dvaceti letech zapsal na soukromou obchodní akademii se školným 9000 měsíčně. A chtěl, aby mu otec dál platil, dokud nedostuduje. To se ale Frunckovi, který pracuje jako dělník, nelíbilo a začal se soudit. Justice ho však nechala platit. Zastání našel až u Ústavního soudu.

Jenže mezitím přišel kromě peněz i o iluze, navíc se mu začalo hroutit manželství. Jeho žena, se kterou žije dvacet let, musela i přes zdravotní problémy vzít práci i za pár tisíc měsíčně, aby zvládli náklady na domácnost a ještě platit na nezdárného synka.

„Nebylo už z čeho brát, pořád jsme jen řešili, kde vzít peníze. Když jsme zaplatili jeden dluh, hned nám naskočil další. Tak dlouho nás tahal po soudech, až jsme se odcizili. Naše manželství je v troskách, já jsem skončila u psychiatra,“ popsala Právu neutěšený stav Anna Fruncková.

Při jednání u soudu mladík neustoupil ze svých požadavků a chtěl, aby ho otec sponzoroval, dokud nedodělá školu.

Přitom byl schopen za pololetí nasbírat i přes 400 hodin absencí a vysvědčení se hemží čtyřkami, pětkami, případně výsledkem neklasifikován. „Chtěl jsem si najít práci, ale na úřadu práce mně nic nenabídli. A pak mi kamarád řekl, že tahle škola je dobrá, že je tam maturita zadarmo. Absence škola povoluje, chce jen výsledky. Mohl bych se živit sám, ale s denním studiem to nejde. Je to můj tatík, ale zajímá se jen o peníze,“ vysvětloval svůj nárok syn.

Ani se nepokusil sehnat práci

Frunckův advokát Marian Babic upozornil, že syn se za dobu, kdy byl na úřadu práce, ani nepokusil sehnat si praxi. „Přitom v té době byla v regionu řada míst přímo v jeho oboru. A obchodní akademie zjevně nenavazuje na předchozí studium,“ konstatoval.

Soudkyně Tereza Kravalová nakonec v intencích nálezu ÚS rozhodla, že vyživovací povinnost skončila k 1. lednu 2013, jak otec žádal. Hlouběji do minulosti totiž nemohl jít kvůli dřívějším pravomocným verdiktům. „Jste vyučený, nabídky na práci v oboru byly, i na vaší původní škole byly neplacené nástavby. Studijní výsledky nadto svědčí o nezájmu o studium, k tomu ty četné absence. Předchozí soudy to hodnotily jinak, já jsem ale vázána nálezem ÚS,“ rozhodla soudkyně Kravalová.

Budou chtít peníze zpět

Frunckovi jsou nyní rozhodnuti další žalobou požadovat po mladíkovi peníze vyplacené od ledna 2013 zpět. „Musím přistupovat k životu tak, jak je,“ konstatoval otec. „De facto nás ten kluk zruinoval, neměli jsme platy na to, abychom mu tolik celou dobu platili. Budeme se ale domáhat kompenzace i po státu, že to takhle soudy celou dobu rozhodovaly,“ řekla Fruncková.

I podle soudkyně nejsou žaloby o výživné u věčných studentů nijak ojedinělé. „Chtěli jsme naším bojem pomoci i ostatním lidem, kteří jsou v podobné situaci,“ vzkázala Fruncková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám