Hlavní obsah

Ve Stromovce žije devět druhů netopýrů, dostali nové budky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražské Královské oboře Stromovka jsou nově nainstalovány speciální budky pro místní netopýry. Tyto nové příbytky tak rozšíří netopýrům možnosti hnízdit v téměř přirozené skrýši podobající se dutinám a štěrbinám starých stromů. Ve Stromovce žije těchto nočních tvorů až několik set a je jich převážně na devět druhů. Nejčastěji se vyskytuje netopýr parkový a rezavý.

Ve Stromovce mají netopýři nové budky Video: Novinky

 
Článek

Dřevocementové budky slouží jako náhradní úkryt pro netopýry, kterým vlivem ubývání odumřelých stromů přímo ve Stromovce dochází k likvidaci zázemí. Vše zorganizoval tým záchranné stanice Lesů hlavního města Prahy ve spolupráci s magistrátem.

„Momentálně jsme se rozhodli nainstalovat pět budek, jejichž kapacita je od nějakých 10 až do 150 netopýrů,“ popisuje vedoucí záchranné stanice Lesy hl. m. Prahy Václav Nejman.

Rozměry jednotlivé budky jsou zhruba 50x30 centimetrů a váha je okolo 30 kilogramů. Nové „domky” pro netopýry jsou dřevocementové a mají tedy výborné tepelně izolační vlastnosti. Netopýři tak mají možnost využít těchto příbytků jak v letních, tak i v zimních měsících.

Bidýlko pro zavěšení

„Uvnitř budky je speciální bidýlko, které je vroubkované, a právě na něj se netopýři zavěsí. Na bidýlko se dokáže usídlit celá jedna velká kolonie. Tato budka má také svůj rekord, v Německu totiž napočítali až 180 netopýrů uvnitř. Počítáme s tím, že zde budou pobývat převážně druhy netopýrů rezavých, parkových a vodních,“ doplňuje Nejman.

Umístit jednotlivé budky však nebylo jen tak, místa se musela předem pečlivě vybrat, aby to pro samotné noční tvory bylo co nejpřirozenější.

„Přihlíželi jsme na to, které druhy stromů jsou nejméně napadané houbami. Jedná se nejčastěji o topoly. Co se týče umístění, byla také důležitá blízkost k vodní ploše. Dalším důležitým faktorem bylo dostatek prostoru jak v budce, tak i v samotném vstupu do ní. Samotní netopýři budou vědět přesně, kam mají letět. Kolikrát budku objeví i ve chvíli, kdy bude osídlená, pak to pro ně bude ještě zajímavější,“ vysvětlila Jana Neckářová z týmu záchranné stanice.

Dožijí se až 40 let 

Netopýři se mohou dožít až 40 let. Jednotlivé druhy netopýrů patří mezi kriticky či silně ohrožené druhy. Jedním z faktorů, který ovlivňuje jejich úbytek, je zateplování budov, ve kterých se netopýři mnohdy vyskytují v hojném počtu. Netopýr se dostane do izolace, ven ale už cestu nenajde.

Reklama

Výběr článků

Načítám