Hlavní obsah

Žena si marně stěžovala na vedení porodu, Ústavní soud se jí zastal

Ústavní soud (ÚS) se ve středu zastal ženy, jež si stěžovala na zacházení při porodu v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří. Policisté původně její trestní oznámení odložili, podle ÚS tím ale porušili ženino právo na účinné vyšetřování. Opomenuli například výslechy svědků, a to včetně rodičky a lékařky, která porod vedla.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Pokud je v podobných kauzách ohrožen život pacienta, musí policie provést důkladné a účinné vyšetřování, zdůraznil soud v obsáhlém nálezu.

Policisté teď musejí doplnit dokazování. Teprve poté mohou rozhodnout, zda zahájí trestní stíhání, anebo podnět znovu odloží. Středeční nález celkový výsledek nepředjímá, zdůraznila soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Personál dělal úkony bez souhlasu rodičky

ÚS obecně konstatoval, že poskytování zdravotní péče je vysoce žádoucí a společensky prospěšná činnost. "To však příslušné orgány nezbavuje povinnosti vyšetřit případné možné pochybení, které by mohlo ohrozit život pacienta," uvedla Šimáčková. Na druhou stranu, pokud jde o zákroky, které život neohrozily, mají se podle ÚS pacienti obracet na civilní soudy.

Komplikovaný porod se odehrál v lednu 2013. Žena tvrdí, že personál prováděl při porodu zdravotnické úkony bez jejího souhlasu. Například šlo o takzvanou Kristellerovu expresi, tedy silné tlačení na břicho, což prý vedlo k masivnímu, život ohrožujícímu krvácení. Dítě se nakonec narodilo zdravé.

Nemocnice pozdější ženinu stížnost odmítla jako neoprávněnou, a proto rodička podala trestní oznámení. V nemocnici byla podle svých slov vystavena násilí, které dosahovalo intenzity nelidského a ponižujícího zacházení.

Policie loni v únoru dospěla k závěru, že nic nenasvědčuje trestnému činu. Žena si ještě stěžovala na Městském státním zastupitelství v Brně. Ani tam ale nepochodila. ÚS ve středu konstatoval, že chybovali jak policisté, tak státní zástupci.

Reklama

Výběr článků

Načítám