Hlavní obsah

Čecha a Rakušana v Libyi unesl Islámský stát, tvrdí Vídeň

Aktualizováno

Rakouské ministerstvo zahraničí podle agentury APA v pondělí potvrdilo únos skupiny zahraničních pracovníků v Libyi, cizinci, mezi nimiž je i jeden Čech a jeden Rakušan, měli být uneseni radikály z Islámského státu. Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) to zatím nelze potvrdit.

Foto: Profimedia.cz

Ropné pole Al-Ghaní v Libyi

Článek

„Nyní jsou k dispozici zaručené informace o tom, že skupina cizinců, která byla na ropném poli Ghaní přepadeném 6. března teroristy z IS, se nachází v rukou těchto teroristů z IS,” citovala APA z písemného vyjádření rakouského ministerstva zahraničí.

„V době, kdy skupina (cizinců) byla v několika vozidlech odvážena z pole směrem na sever, nebyl žádný její člen zraněn,” stojí dále v prohlášení.

Zaorálek v pondělí uvedl, že je patrně pohřešováno devět osob. „Zatím nemohu definitivně říci, kde se nachází český občan,” uvedl Zaorálek s tím, že do oblasti míří dvojice českých diplomatů. Jeden je již na místě.

Identitu Čecha úřady znají, ale s ohledem na jeho bezpečnost a rodinu ji nechtějí zveřejňovat.

Devět unesených

České úřady jsou v kontaktu s rakouskými a filipínskými partnery, jejichž občané jsou rovněž pohřešováni. Uneseno bylo celkem devět lidí. Dháka v pondělí potvrdila, že je mezi nimi i jeden Bangladéšan, uvedla agentura Reuters. Filipínci byli uneseni čtyři. Z 52 filipínských zaměstnanců firmy VAOS Oil se jich kvůli útoku chce domů vrátit 36.

Útok na ropné pole Al-Ghaní ve střední části Libye se udál v pátek. Mluvčí libyjské armády Ahmad Masmari uvedl, že při akci útočníci podřezali osm strážných. Dodal, že když to viděl jeden zaměstnanec, zemřel na infarkt, uvedla AP.

Případ řešila i vláda

Zaorálek seznámil se situací i kabinet. Jednání v této věci se zúčastnili také zástupci Úřadu pro zahraniční styky a informace a zástupci Vojenského zpravodajství.

„Chtěl bych důrazně požádat všechny naše občany, aby se chovali zodpovědně, respektovali doporučení ministerstva zahraničí a necestovali do zemí, kde jejich pobyt znamená permanentní ohrožení života,“ doporučil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám