Hlavní obsah

Nůž složený v kartě prochází kontrolními rámy jako máslem

Právo, Jindřich Ginter

Kvůli teroristům a šílencům jsou lidé nuceni na letištích vyhazovat kdejaký pilníček na nehty, nůžtičky či kapesní nožík. Podobně při návštěvě parlamentu musí návštěvníci hodně vysvětlovat, proč nožík nedali do úschovy na recepci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přesto si lze v obchodě s dárkovými předměty v Praze koupit ostrý a špičatý nůž složený v plastové kartě, který, jak se reportér Práva zprvu nechtěně přesvědčil, prochází kontrolními rámy jako máslem. Černá plastová karta je stejné velikosti jako platební karta. Nožík není z žádné speciální keramiky, ale z běžné, dočerna zbarvené oceli.

Složený je k nerozeznání od záplavy slevových, vstupních a dalších všemožných karet, které člověk nosí v peněžence. Nůž i karta jsou jeden kus, ale jsou skládací. Samotný nůž lze velmi snadno otevřít, přičemž plastová karta je vyrobená tak, že když se složí a zacvakne, slouží jako střenka.

Není to zbraň pro speciální jednotky, ale zkrátka slušný, velmi ostrý a špičatý kapesní nůž, který po otevření a secvaknutí, trvajícím tři vteřiny, měří celkem 14,5 cm. Samotná čepel má sedm centimetrů, tedy stejně jako oblíbený kapesní švýcarský nůž.

Do letadla i parlamentu

Poprvé jsem s nožem složeným v kartě, kterou jsem měl v peněžence mezi ostatními kartami, zcela nevědomky prošel letištními kontrolními rámy loni při letu z Prahy do Tunisu a zpět.

Až po návratu jsem zjistil, že po celou dobu, i v letadle, jsem, aniž jsem si to uvědomil, u sebe měl svůj „folding safety knife“, tedy skládací bezpečnostní nůž, jak je na něm napsáno.

Poté jsem s ním nesčetněkrát prošel bezpečnostními rámy na úřadech v Praze. Nůž v kartě hladce prochází přes několik kontrolních rámů i v parlamentu, přestože například minulý týden bylo patrné, že se bdělost ostrahy v kontextu brodského střelce a po telefonické výhrůžce bombou Sněmovně zostřila.

Jenže kontrolní rentgen skládací bezpečnostní nůž z obchodu s originálním dárkovým zbožím zkrátka, jak tomu zatím vše nasvědčuje, nevidí.

„Kdo má v kapse nůž, ať ho odevzdá, jinak až ho najdeme, tak to budete muset vysvětlit,“ sděloval například tento týden skupině hostů rázný policista při vstupu do jedné z budov parlamentu z Malostranského náměstí. U kontrolního pásu, který zajíždí s věcmi do rentgenu, byly další dvě policistky. Svoji práci rozhodně neodbývaly, byly důsledné, každou věc na monitoru pozorně „načítaly“.

V mé tašce přes rameno byl notebook a peněženka – i s nožem v kartě. Ale jako by byl neviditelný. Stejné to bylo u opakovaných vstupů do Sněmovní 4 a 3.

Monitor nic neukázal

Na rentgenu obsluha nůž v kartě neviděla, ani když jsem jí naznačil, že takový nožík se běžně prodává a asi není vidět. O to více policistka studovala obrázek z rentgenu. Nic neviděla.

Vůbec nejde o to, že by ostraha jak na letišti, tak na úřadech nebyla bdělá. V tom množství procházejících lidí se nejenže nelze vyhnout jakémusi provoznímu otupění, ale také, jak je patrné, se najdou věci, které projdou, i když to výrobce, prodávající ani uživatel třeba vůbec nezamýšleli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám