Hlavní obsah

Na horách se to hemží hazardéry

Právo, Jindřich Ginter

Na horách v Česku i po celé Evropě se to hemží hazardéry. Hlavně na sjezdovkách. Soudě podle rapidně rostoucího počtu úrazů začíná být sjezdování rizikovější než jízda v autě. Vyplývá to z analýzy ERV Evropské pojišťovny, potvrzují to ale i policisté a záchranáři.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Horská služba eviduje ke konci února již 4834 zásahů za letošní lyžařskou sezónu, z nichž na zranění lyžařů a snowboardistů připadá 3683. Podle odhadů loni navštívilo české hory 900 tisíc lidí. V tuzemských střediscích připadají čtyři úrazy na tisíc lyžařů.

„Z přehledu o nehodovosti na pozemních komunikacích Policie ČR přitom vyplývá, že například za celý rok 2013 bylo na českých silnicích zraněno 25 359 osob. Připadá tak 2,4 zraněné osoby na tisíc účastníků silničního provozu.

U chodců to je 0,32 zraněného na tisíc osob (3421 zraněných),“ konstatuje Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny. Podle něho se počet srážek připadajících na tisíc lyžařů za poslední čtyři roky zvýšil o padesát procent.

Jednou ze zbytečných a těžkých nehod z poslední doby je případ dvou děvčat, sedmi- a jedenáctileté, která na začátku února na bobech vletěla pod rolbu a skončila s vážnými zraněními v hradecké fakultní nemocnici.

První únorový pátek před 18. hodinou na vrchlabské sjezdovce Bubákov, v době, kdy byla sjezdovka zhasnutá a pro veřejnost uzavřená, rolbař dokončoval na dojezdové ploše úpravu sněhu před večerním lyžováním. Děvčata vjela z boku pod zadní, ještě naštěstí vypnutou frézu rolby.

Řidič okamžitě zareagoval, rolbu zastavil a poodjel dopředu. Srážce ale zabránit nemohl, a jak policie následně potvrdila, alkohol nepil. Bohužel rodiče neměli děvčatům umožnit v ten čas na sjezdovce jezdit.

Policie na lyžích

Není divu, že proto se stejně jako na silnici v lyžařských areálech můžete potkat s policejní hlídkou.

„V rámci hlídkové činnosti policisté z obvodního oddělení Železná Ruda již pátou zimní sezónu vykonávají i dohled u sjezdových tratí v okolí Železné Rudy. Policisté používají i skialpinistické vybavení. Lyžař či snowboardista se může dopustit i přestupku proti veřejnému pořádku, občanskému soužití i majetku,“ konstatovala Dana Ladmanová z plzeňského policejního ředitelství.

Rovněž německá Asociace pro bezpečnost na lyžích (Stiftung Sicherheit im Skisport) uvádí 56procentní nárůst srážek lyžařů v Alpách za poslední čtyři roky. Na tisíc lyžařů v německých Alpách připadalo 1,68 zranění vyžadující hospitalizaci.

Sjezdaři by tak dnes měli kromě kvalitního vázání a bot používat přilby a chrániče páteře. Je to podobné jako na kole. Zatímco většina rodičů dětem už helmu dává, sami jsou často jen v čepicích.

„Helmu nemá téměř třetina sjezdařů. Dalších 16 procent si přilbu nasadí jen občas, například na alpských sjezdovkách,“ tvrdí s odkazem na průzkum pojišťovny Divoký. Páteřák si na lyže nebo snowboard obleče pokaždé jen 13 procent Čechů.

Když ke srážce dojde, měl by třeba někdo z kamarádů nebo příbuzných kromě zajištění lékařské pomoci udělat také fotografie místa a zjistit jména, adresy a spojení na svědky. Srážky na lyžích mají často dohru u soudu a zejména v zahraničí jde o obrovské sumy.

„Například v Rakousku se automaticky v případě nehody se zraněním podává předběžná žaloba. Pamatujte, že u nehod na sjezdovce bývá obtížné prokazování, kdo nehodu zavinil. Musíme však počítat s tím, že Čech bude často jazykově a místně znevýhodněn,“ upozornil Divoký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám